La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya desplegarà al febrer caces a Bulgària, en comptes de Romania

-

aïllar Ucraïna d’Occident, “a bloquejar l’ampliació de l’OTAN i a consagrar una àrea de control militar a l’antic territori soviètic”, cosa que considera “inacceptab­le, viola la legalitat internacio­nal i és una amenaça a la pau”.

Ucraïna, a parer d’Albares, i d’acord amb els seus socis, “ha de ser reconeguda com a Estat sobirà i plenament independen­t”, de manera que “ha de cessar la violació de la seva integritat territoria­l”, vulnerada des de fa anys. Pel Govern, les tres condicions de Rússia són contràries al dret internacio­nal, a la igualtat sobirana, i per tant “no poden ser la base d’una negociació de bona fe”. A més a més, Rússia ha d’entendre que “no es negocia sota l’amenaça” i “és difícil interpreta­r els moviments de tropes russes com un mitjà de pressió sobre Ucraïna”.

Les explicacio­ns del ministre no van convèncer els grups, ni tan sols els que van donar suport al desplegame­nt militar, com PP, Vox i Cs, molt crítics amb el Govern. El que ho va ser menys, el PNB, malgrat que va demanar a l’Executiu que porti l’enviament de tropes al Congrés, encara que sigui a posteriori. Les crítiques més importants van procedir dels aliats de l’Executiu, des de Bildu fins a ERC, molt crític, i que va instar el Govern a “retirar els caces enviats a Bulgària –tot i que encara no s’han desplegat– i els vaixells que es dirigeixen al mar Negre, alhora que va demanar al Govern que garanteixi que en cas de conflicte bèl·lic Espanya no intervindr­à.

Unides Podem també va ser crític, però en un to molt rebaixat, sobre els pronunciam­ents dels últims dies. Antonio Gómez-Reino va fer equilibris per dir “no a la guerra”, sense arribar a pronunciar-ho, i va advertir que són “una força de govern cruament conscient de la situació”. La seva posició, va dir, és “pacifista i internacio­nalista”, i va repartir crítiques entre els Estats Units, de què Europa no pot fer seguidisme, i a Rússia, de qui va destacar les seves relacions amb l’extrema dreta europea, com Vox. La seva solució és buscar una Ucraïna neutral. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain