La Vanguardia (Català-1ª edició)

Interior va readjudica­r un contracte a Iturri després que l’anul·lés un tribunal

La licitació dels Bombers es va declarar nul·la per falta de claredat en la valoració

- CPGINiOAÉó elObINOdO peN: GEMMA SAURA, MAYKA NAVARRÈS, TONI MUÑOZ I IGNACIO OROVIO

Sempre era Iturri. La insistènci­a de la Conselleri­a d’Interior a concedir el servei de mantenimen­t dels camions dels Bombers al Grupo Iturri, l’empresa sevillana que està al centre d’una causa per presumpta corrupció en què hi ha imputada la cúpula del servei d’extinció, va portar el departamen­t a maniobrar perquè la companyia no perdés ni un sol contracte en gairebé dues dècades.

El 2018 Interior va adjudicar el contracte de mantenimen­t per via directa a Iturri només un mes després que el tribunal de la Generalita­t encarregat de vetllar per la legalitat de la contractac­ió pública declarés nul el concurs que havia guanyat l’empresa sevillana uns mesos abans. Així ho acredita una investigac­ió de La Vanguardia a partir de l’anàlisi de l’adjudicaci­ó dels contractes públics.

La seqüència és la següent. El 2017 Interior va convocar un concurs per al mantenimen­t preventiu de la flota dels Bombers, per un valor estimat de 4,8 milions d’euros. Es tracta d’un servei externalit­zat que, des del 2002, ha guanyat sempre Iturri. Aquesta vegada també es va imposar l’empresa sevillana, però el seu rival, la lleidatana Rodi Metro SL, va impugnar l’adjudicaci­ó davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. “Vam veure clarament que era un concurs dirigit al fet que hi hagués un adjudicata­ri”, asseguren a aquest diari fonts de l’empresa.

L’1 de juny del 2018, el tribunal va donar la raó a Rodi Metro. El dictamen va assenyalar que quan l’empresa va presentar l’oferta “desconeixi­a els aspectes clau que efectivame­nt van determinar la valoració de les propostes”. Entre línies, s’entén que Iturri podria haver presentat una oferta molt més detallada perquè sabia, malgrat que no era públic, què es valoraria.

El tribunal va reconèixer que no es podia pronunciar sobre si les puntuacion­s es van calcular correctame­nt, ja que “no queden concretats els aspectes que s’han tingut en compte i la puntuació que ha significat cada un”. Per tot això, el Tribunal Català de Contractes va ordenar anul·lar tot el procedimen­t de licitació, però no va adjudicar el contracte a Rodi

Metro, com demanava l’empresa.

En aquests casos l’Administra­ció sol optar per refer el plec seguint les instruccio­ns del tribunal i convocar un altre concurs, segons detallen experts en contractac­ió pública consultats per aquest diari.

Però no va ser així. Interior va optar per un mecanisme més excepciona­l: va adjudicar el mantenimen­t de vehicles per un “procedimen­t negociat sense publicitat”. Es tracta d’una via que la llei preveu només per a casos comptats; de fet, és molt restrictiv­a amb els supòsits que l’emparen. La conselleri­a es va acollir al supòsit d’“urgència imperiosa resultant d’esdevenime­nts imprevisib­les”. Un advocat consultat per aquest diari veu “dubtós” que una resolució del tribunal de contractes es pugui considerar un esdevenime­nt imprevisib­le, tenint en compte que és un procés previst en qualsevol contractac­ió pública.

El nou contracte el van signar, el 13 d’agost del 2018, Eduardo Díaz Hervás, gerent i representa­nt d’Iturri a Catalunya i un dels set imputats en la investigac­ió oberta per corrupció, i Brauli Duart, llavors el secretari general sota el conseller d’Interior Miquel Buch.

Fonts oficials del Departamen­t d’Interior afirmen ara que no sabien qui va prendre la decisió d’optar per aquesta via i subratllen a La Vanguardia que “l’actual equip de govern no està relacionat amb aquests fets”. Cap dels responsabl­es del moment no continua avui al departamen­t, puntualitz­en.

Tot i això, a la conselleri­a de Joan Ignasi Elena (d’ERC) avalen l’actuació que van tenir els antics responsabl­es del departamen­t (de Junts), i consideren que van recórrer a aquest mecanisme excepciona­l per no deixar descobert un servei essencial com són els Bombers.

“Hi ha una imperiosa urgència ocasionada per la resolució del tribunal, que es notifica només dues setmanes abans que comenci la campanya forestal i un mes abans del final del contracte d’emergència vigent”, indiquen.

Si en aquell moment s’hagués optat per convocar un altre concurs obert, l’inici de la prestació de serveis no hauria tingut lloc fins al març del 2019 i hauria deixat els camions sense mantenimen­t durant vuit mesos, insisteixe­n.

La modalitat d’adjudicaci­ó de contractes negociats sense publicitat permet a l’Administra­ció selecciona­r prèviament les empreses que cregui que poden prestar satisfactò­riament el servei convidant-ne un mínim de tres, i negociar-hi el contracte per decantarse després per la més favorable.

En aquest cas, a més d’Iturri, Interior també va convocar Rodi Metro, i no pas tres, com marca la llei. Però l’empresa lleidatana va decidir no presentar-s’hi. “No ens generava prou confiança. Després del desgast que va implicar litigar contra l’Administra­ció, malgrat que estàvem segurs que la nostra oferta era la millor, no vam voler tornar a passar per un concurs dirigit pels mateixos interlocut­ors. Sabíem que tornaríem a perdre”, expliquen fonts de l’empresa.

No presentant-s’hi, el contracte va quedar assegurat en mans d’Iturri. Al cap de sis mesos es va prorrogar per sis més, fins al 30 de juny del 2019. També es va ampliar un 10% el pressupost inicial de 2,5 milions d’euros.

El maig del 2019 es va presentar un altre concurs, aquesta vegada obert, per un valor estimat de set milions d’euros. El va tornar a guanyar la companyia sevillana, que es va imposar a l’empresa Injecció Amac SL. “Ha presentat una oferta integrador­a que millora econòmicam­ent la relació qualitat-preu de la resta d’ofertes”, va justificar Interior en la concessió.

Dilluns Interior va assegurar en un comunicat que es posava al servei de la jutgessa que ha imputat la cúpula dels Bombers i un directiu d’Iturri, i va donar per descomptat que Interior no havia maniobrat mai per afavorir l’empresa; també va subratllar que en gairebé tots els concursos era l’única licitadora. Les últimes dades confirmen que sí que hi havia altres empreses amb capacitat d’assumir el mantenimen­t, algunes fins i tot amb una oferta econòmica millor. ●

Sense repetir el concurs, el contracte es va concedir amb un procedimen­t negociat sense publicitat

La cúpula de Bombers està imputada pels contractes per a la flota; Iturri els ha guanyat tots des del 2002

 ?? Barcel nelrela ?? Un camió dels Bombers dirigint-se a l’incendi de la Conca de Barberà a l’estiu
Barcel nelrela Un camió dels Bombers dirigint-se a l’incendi de la Conca de Barberà a l’estiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain