La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament decideix eliminar la polèmica llicència per edat

La nova regulació s’intentarà negociar amb els treballado­rs

- Brrcelonr

La Mesa del Parlament va acordar ahir per unanimitat suprimir l’article 79 dels Estatuts del Règim i el Govern Interiors del Parlament (ERGI), que regula les polèmiques llicències per edat del personal funcionari de la Cambra catalana, el privilegia­t dret adquirit pels seus treballado­rs que els permet, arribats als 60 anys, cobrar les nòmines sense haver de treballar.

Amb la decisió de la Mesa, adoptada a proposta de la presidenta, Laura Borràs, s’inicia un tràmit que haurà de finalitzar amb la ratificaci­ó definitiva a la comissió d’Afers Institucio­nals, després d’intentar negociar amb el Consell de Personal “les conseqüènc­ies” de la supressió.

Fa una setmana es va considerar insuficien­t la rebaixa dels anys de gaudi de la llicència i l’enduriment de les condicions per accedir-hi, i ja es va anunciar que s’iniciaria un procés de negociació amb els treballado­rs per pactar la supressió del privilegi. No serà així. Fonts parlamentà­ries van explicar ahir que la decisió d’eliminar les prejubilac­ions és “la millor manera” per obrir una negociació que ara es basarà en “com s’aplica l’extinció de l’article 79”, matisen.

La Mesa té potestat per decidir aquesta supressió perquè el règim intern dels treballado­rs del Parlament no funciona igual que els habituals convenis col·lectius. El reglament de la Cambra exigeix que la proposta de modificaci­ó de l’ERGI sigui elaborada per la Mesa Ampliada, on hi ha la resta dels grups sense representa­ció a la Mesa (comuns, PP, Cs i Vox), però abans de l’aprovació definitiva a la comissió d’Afers Institu

Lcionals, el Consell de Personal ha de ser escoltat preceptiva­ment.

La Mesa també va analitzar ahir un informe de la vicepresid­enta segona i responsabl­e de transparèn­cia de la Cambra catalana, Assumpta Escarp (PSC), en

La Mesa fa el desentès davant les queixes del lletrat major sobre la secretària general del Parlament

què traça “un full de ruta” sobre les millores a implantar en aquesta matèria després de la polèmica generada.

La dificultat per accedir a la informació sobre aquestes llicències va provocar la dimissió dels tres membres de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública –l’organisme de transparèn­cia del Parlament–, entre els quals el lletrat major de la Cambra, Antoni Bayona, de manera que Escarp planteja mesures per “avançar en el dret d’accés a la informació, modernitza­r el portal de transparèn­cia i regular la comissió”.

De moment no s’han rellevat els tres dimissiona­ris i, si s’arribessin a substituir, les designacio­ns seran “provisiona­ls” fins que es defineixin completame­nt les funcions de la Comissió de Transparèn­cia.

En canvi, la Mesa va fer ahir el desentès a les queixes emeses per Bayona mitjançant un escrit en què acusava la secretària general del Parlament, Esther Andreu, de posar traves perquè el cas de les llicències per edat no sortís a la llum i demanava investigar-la. La Mesa va rebutjar “fer un parlé sobre una cosa que va poder passar” i Andreu va respondre amb una nota en la qual negava “rotundamen­t” les acusacions del lletrat. ●

 ?? MANA vAMMESP I AOG ?? Assumpta Escarp accedeix a la reunió de la Mesa del Parlament
MANA vAMMESP I AOG Assumpta Escarp accedeix a la reunió de la Mesa del Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain