La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Comitè Olímpic busca l’entesa entre Catalunya i Aragó pels Jocs d’hivern

-

El 14 de juliol de l’any passat, el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, va rebre dues cartes. En una, Pere Aragonès li mostrava el seu interès pels Jocs d’hivern del 2030 Pirineus-Barcelona; a l’altra, Javier Lambán assenyalav­a les seves ganes per un projecte compartit entre la seva comunitat, Aragó, i Catalunya. Mentre que el president de la Generalita­t no esmentava la possibilit­at d’una candidatur­a conjunta, Lambán sí. Divendres, la Generalita­t va ser més clara: vol formar una “candidatur­a catalana forta” amb la mera “col·laboració d’altres territoris”. I es va obrir la capsa dels trons, amb el president d’Aragó mostrant-se molest. Ahir va intervenir el cap del COE per provar d’imposar un criteri: “Ningú no predomina sobre ningú”.

Blanco va dir aquestes paraules en el transcurs de la reunió que va mantenir ahir a Saragossa amb Lambán. Avui es trobarà amb la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, en una cita marcada a l’agenda des de fa tres setmanes, abans que s’emboliqués la troca. Malgrat aquest possible desgavell, totes les parts confien a trobar una solució. Fins i tot el president d’Aragó, que també té prevista una reunió amb Aragonès a Balaguer aquest divendres, va mostrar-se convençut que “es reconduirà” la situació. Això sí, va avisar: o Catalunya i Aragó “van de la mà o no hi haurà Jocs”.

El fet és que tot està en mans del COE. És aquest organisme qui ha de formalitza­r davant el Comitè Olímpic Internacio­nal (COI) la possible candidatur­a als Jocs d’hivern.

Blanco va en la línia de Lambán i afirma que el projecte es farà “en peu d’igualtat”. “Hi ha d’haver entesa, respecte i diàleg” perquè “si cada un va per una banda no tindrem res a fer”, ha manifestat. “No podem cometre l’error de no posar-nos d’acord, de no donar una imatge d’unitat i respecte, i ser nosaltres mateixos els que destrossem una candidatur­a”.

La portaveu del Govern català, Patrícia Plaja, no va voler opinar sobre aquestes declaracio­ns. En la roda de

“Ningú no predomina sobre ningú”, avisa el president del COE, que avui es veu amb Vilagrà

premsa d’ahir després del Consell Executiu, va reiterar que Catalunya “liderarà el projecte”. Res d’una candidatur­a al 50%.

Tanmateix, el Govern de la Generalita­t té un altre front obert. La seva decisió de cenyir la consulta a finals de la primavera a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran per saber si tira endavant la candidatur­a no ha agradat a les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès. Plaja va assegurar que el referèndum es manté on s’ha previst, si bé va deixar clar que en les reunions territoria­ls s’escoltaran totes les propostes que puguin arribar des d’aquestes comarques. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain