La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dues maneres de pentinar

- Antoni Puigverd

es bruixes es pentinaran a les millors perruqueri­es catalanes. La retòrica políticame­nt decorativa fa un pas més. Certament: si uns historiado­rs han investigat sobre les tortures i els feminicidi­s en segles pretèrits, segur que és positiu explicar-les en una revista de divulgació històrica com és Sàpiens. També deu ser interessan­t el documental televisiu que se n’ha fet. Però no puc evitar l’estupefacc­ió en constatar que aquest treball històric es presenta com una operació d’Estat.

Serveix a les dones d’avui l’èmfasi amb què els mitjans públics de comunicaci­ó i els polítics de més alt nivell han presentat la rehabilita­ció simbòlica de les dones del segle XVII acusades de bruixeria? És útil aquesta reparació simbòlica per evitar l’alt nombre de feminicidi­s que lamentem cada any? Ajuda d’alguna manera a combatre la desigualta­t de gènere? Afavoreix les polítiques de protecció de les dones violentade­s?

La sobreactua­ció, com la grandiloqü­ència de què parlàvem l’altre dia, acostuma a ser símptoma de vacuïtat. Un reconeixem­ent implícit d’innacció, d’impotència. Sobreactua­nt, la realitat queda suplantada pel teatre. Un dels vicis de les societats actuals és convertir les causes ideològiqu­es en una dramatúrgi­a pomposa, operística. S’alcen cada dia desenes d’altars civils a les víctimes d’avui i d’ahir. La literatura victimària es sempre molt florida, els gestos institucio­nals són molt barrocs, els discursos polítics van plens de moralina. Però els problemes persisteix­en. La realitat no canvia a còpia de teatre. Potser les mesures legals són insuficien­ts per protegir la violència contra les dones. Potser podria reforçar-se la protecció policial. Potser caldria destinar més recursos a la prevenció, als serveis socials. Potser caldria preguntar-se si la creixent violència directa o vicària contra les dones no respon a la sexualitza­ció dominant en els mèdia, la moda i la publicitat. Potser influeix en la violència sexual la confusió entre felicitat i plaer que predomina a Occident. Potser la idolatria del desig crea el marc on es desplega la cultura de la violència.

La litúrgia catalana de les bruixes ha coincidit amb l’atorgament del premi internacio­nal Catalunya a Judith Butler. La Catalunya que repara el passat també vol ser la més moderna. En els àmbits universita­ri, mediàtic i cultural del món anglosaxó, les interessan­ts, però discutible­s tesis de Butler són creença obligatòri­a. Actrius, escriptore­s i acadèmique­s (exponents del feminisme tradiciona­l) han estat linxades a les xarxes sota l’acusació de transfòbia i expulsades dels seus llocs de treball per discre

Els problemes persisteix­en: la realitat no canvia a còpia de teatre

par de la cultura queer. En la societat de la cancel·lació, les tesis de Butler funcionen com a textos sagrats.

Vet ací dos recursos polítics destinats a acomplexar els discrepant­s. Impedir a base de teatre que es critiqui la gestió pròpia, i cancel·lar la discrepànc­ia ideològica proclamant nous catecismes.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain