La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un sostre per als sensellar

-

El dels sensellar és un fenomen global. L’organitzac­ió Habitat for Humanity ha calculat que al món hi ha prop de 150 milions de persones que no tenen llar, per precària que sigui, on recollir-se. Aquest fenomen es manifesta amb particular cruesa en països escassamen­t desenvolup­ats. A Nigèria hi ha 24 milions de persones en aquesta situació. Al Pakistan, vint. A Egipte, dotze. A Bangla Desh, cinc. En països desenvolup­ats, les xifres baixen, tant en termes absoluts com relatius. Als Estats Units se n’han comptabili­tzat prop de 600.000. Al Regne Unit, 365.000. A França, 300.000.

Segons l’organitzac­ió esmentada, a Espanya la xifra de sensesostr­e és molt inferior: 30.000 (dels quals uns 10.000 són a Catalunya). Continua sent una xifra important. I, per descomptat, s’han d’adoptar les mesures necessàrie­s per auxiliar, en la mesura que sigui possible, les persones en aquesta situació, ja dormin al ras, en albergs nocturns o en altres instal·lacions temporals.

Aquesta és la intenció de la iniciativa legal impulsada des del món acadèmic (Universita­t Autònoma de Barcelona i Universita­t de Barcelona), amb el suport d’entitats socials com ara Arrels, la Comunitat de Sant Egidi, Assís, Càritas i

Sant Joan de Déu. L’objectiu d’aquesta proposta de llei, registrada ahir al Parlament amb el suport de tots els grups, tret de Vox, és establir mesures urgents per afrontar i erradicar el fenomen dels sensellar.

Es tracta d’un projecte pioner a Europa, que es planteja, com a repte central, la creació de la figura de l’espai residencia­l digne, ja sigui una pensió, un hotel, un alberg o qualsevol altre tipus d’allotjamen­t, al qual puguin accedir les 24 hores del dia les persones empadronad­es però sense sostre.

No tenir domicili fix i dormir a la intempèrie no és sovint el fruit d’una decisió personal. Al contrari. Potser hi ha un contingent de rodamons sense domicili ni intenció manifesta de tenir-lo. Però és un fet que avui s’arriba a la condició de sensellar per motius diversos i indesitjat­s: la pobresa extrema, la malaltia, l’escassetat d’habitatge assequible, l’exclusió laboral, familiar o social. També ho és que entre els que dormen al carrer hi ha víctimes de les crisis socials, que fa tot just uns mesos o setmanes portaven una vida homologabl­e a la de la majoria i ara no disposen del que és essencial. A tots ells va adreçada aquesta iniciativa l’ambició final de la qual no és pal·liar el problema, sinó mirar d’erradicar-lo. No serà fàcil. Però val la pena intentar-ho. ●

Tret de Vox, tots els grups donen suport al text legal registrat ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain