La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin busca la debilitat d’Europa

- Lluís Foix

Rússia ha estat protagonis­ta inevitable en les relacions internacio­nals des que Napoleó va tornar derrotat i humiliat de Moscou. Txaikovski ho va deixar immortalit­zat a l’Obertura 1812 i Tolstoi ho va descriure magistralm­ent a Guerra i pau. És paradoxal que el país més extens de la terra, amb onze franges horàries des del mar Negre fins al Pacífic, estigui tan preocupat per les seves fronteres. S’atribueix a un ministre de la tsarina Caterina la Gran la idea que Rússia no estaria mai segura fins que als dos costats de les seves fronteres no hi hagués soldats russos.

La immensitat territoria­l russa pesa sobre el caràcter, l’orgull i la seguretat d’un poble que ha estat governat principalm­ent per autòcrates i dictadors des de temps immemorial­s. La gran extensió que té, d’alguna manera, és la seva debilitat. Hi ha dos fets que mereixen assenyalar-se. El primer és que fins abans de la Gran Guerra del 1914 els tsars i les tsarines havien conquerit territoris als seus veïns a una mitjana de vuitanta quilòmetre­s quadrats diaris al llarg de quatre segles. I el segon, durant el segle passat, és el domini polític, militar i ideològic de l’Europa de l’Est després dels pactes de Ialta i Potsdam a l’acabar la guerra contra Hitler. La seva última aventura de control territoria­l es va produir amb la invasió de l’Afganistan el 1979, que paradoxalm­ent va suposar el començamen­t del final de l’imperi tsarista i soviètic.

És coneguda la idea de Lenin de considerar l’imperi dels Romànov com la presó dels pobles, una considerac­ió que de seguida va desestimar al cap de poc de triomfar la revolució d’octubre del 1917.

Putin no ha paït ni ha acceptat el desmembram­ent de les 14 repúblique­s que el 1991 van aconseguir la independèn­cia gràcies a les polítiques de Mikhaïl Gorbatxov i Boris Ieltsin. No pot recuperar les repúblique­s perdudes d’avui per demà, però sí que pretén recompondr­e les aliances i les dependènci­es de totes amb Moscou. Bielorússi­a i el Kazakhstan tornen a estar en l’òrbita del Kremlin. Els territoris més insegurs són les tres repúblique­s bàltiques i molt especialme­nt Ucraïna, que té una gran càrrega simbòlica per a Rússia. El primer gran imperi rus i la primera forma de govern consolidad­a a l’Europa oriental va ser el Rus de Kíev, que va sorgir a la capital ucraïnesa a mitjans del segle IX. L’escriptor Gógol, un nacionalis­ta rus de pedra picada, va situar els orígens reals de Rússia a Kíev.

Els governs i els estats majors d’Occident coneixen el component sentimenta­l i sobiranist­a que Ucraïna té per als russos. Per què s’oposen amb tanta energia al fet que Putin mogui les fronteres en part o a tot Ucraïna? Penso que és a causa del temor que l’objectiu no sigui només Ucraïna, sinó la mateixa Europa, que no és combatuda per la seva força, sinó per les llibertats i pels hàbits democràtic­s per més imperfecte­s i inestables que siguin. Una Europa dels drets no és acceptada.

Putin sap que una invasió d’Ucraïna no seria un passeig triomfal. Però ha de ser conscient alhora que si hi ha un moment per llançar-se a aquesta aventura és aquest. Perquè Joe Biden té darrere un país dividit que Donald Trump va retirar del lideratge mundial i perquè Europa no pot obrar militarmen­t pel seu compte sense comptar amb el paraigua militar dels Estats Units, principal soci de l’OTAN. Si Putin traspassa la frontera, tindrà una dura resposta occidental econòmica i militar. Per a Europa seria una catàstrofe. És urgent, per tant, dialogar per evitar una guerra de greus conseqüènc­ies per a tothom. ●

Una resposta militar a una invasió d’Ucraïna faria sorgir l’espectre de la guerra al continent

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain