La Vanguardia (Català-1ª edició)

Si s’ha tingut covid, la 3a dosi al cap de 5 mesos

- Brusssl·lss

Nova actualitza­ció de l’estratègia de vacunació. La comissió de Salut Pública va modificar ahir algunes de les pautes establerte­s després de comprovar que la infecció amb la variant òmicron protegeix de manera efectiva el pacient. Per això, els directors de salut pública de les comunitats i del Ministeri de Sanitat han decidit, d’una banda, que la gent de més de 18 anys que s’infecti abans de rebre la tercera dosi demori aquesta tercera punxada cinc mesos, cosa que allarga de manera considerab­le el termini recomanat fins ara, que era de quatre setmanes.

I, de l’altra, els nens d’entre 5 i 11 anys que s’infectin abans de rebre la primera dosi rebran la punxada vuit setmanes després del contagi. Si la infecció es diagnostic­a després de la primera dosi, s’administra­rà la segona dosi a partir de les vuit setmanes després del diagnòstic de la infecció, i es mantindrà l’interval de vuit setmanes respecte a la primera dosi.

Aquesta actualitza­ció de l’estratègia vacunal en relació amb els terminis quan un ciutadà s’ha contagiat pot suposar un obstacle per accelerar l’administra­ció de la dosi de reforç

Noves normes per a una nova fase de la pandèmia. La covid ha entrat en una nova fase, i la Unió Europea va ajustar ahir les seves recomanaci­ons sobre mobilitat interna per afrontar el repte que suposa la variant òmicron, molt més infecciosa que les conegudes alhora que menys virulenta per a les persones vacunades.

L’1 de febrer els mapes de contagis que classifica­ven els països i les regions per colors en funció de les xifres de contagis de cada lloc quedaran enterrats com a eina per determinar les condicions a l’arribada de viatgers dins de la zona Schengen. D’ara endavant, les mesures només dependran de l’estatus de vacunació de les persones.

El canvi d’enfocament, d’un de basat en el país de procedènci­a a un altre d’estrictame­nt personal, va ser ratificat ahir pel Consell d’Afers Generals de la UE i permet en teoria als viatgers en possessió d’un passaport covid europeu viatjar sense restriccio­ns per la zona Schengen i no veure’s subjectes a quarantene­s o proves de diagnòstic a l’arribada. És a dir, les persones que puguin acreditar que tenen la

VAC U N AC I Ó al percentatg­e més alt de població possible, per la incertesa que els canvis de criteri poden suscitar. Però des de Sanitat s’insisteix que les decisions que s’han adoptat i s’adopten en aquesta pandèmia van sempre acompanyad­es de les evidències científiqu­es, que necessiten temps. En aquest cas, les evidències que han portat a corregir l’estratègia actual tenen a veure amb la immunitat natural que confereixi la variant òmicron.

Segons Sanitat, pel que fa a la dosi de record en la població adulta, “l’evidència actual mostra que el fet de tenir una infecció per SARS-CoV-2 després de rebre la pauta completa de primovacun­ació fa que es desenvolup­i una resposta immunitàri­a més potent i més àmplia en termes de neutralitz­ar altres variants del virus, en comparació amb la resposta pauta completa de vacunació, han rebut la tercera dosi en el termini de nou mesos des de l’última punxada o s’han recuperat de la malaltia els últims 180 dies. L’alternativ­a per a les persones no immunitzad­es continuarà sent la presentaci­ó d’un test negatiu tipus PCR fet 72 hores abans o un test d’antígens, malgrat que la validesa es redueix ara de 48 a 24 hores.

Es tracta, tot i això, d’una recomanaci­ó, no d’una decisió vinculant, i al voltant d’una desena de governs europeus van confirmar ahir que continuen aplicant condicions addicional­s als viatgers intracomun­itaris, com la presentaci­ó d’un test negatiu recent en funció de l’àrea de procedènci­a. Entre aquests països figuren, per exemple, Portugal, Itàlia, Alemanya o els Països immunitàri­a observada en persones que només van patir infecció o que només van rebre dues dosis”, indiquen aquestes fonts.

A més a més, les infeccions per òmicron augmenten la resposta de cèl·lules de memòria a antígens vírics diferents de la proteïna S en comparació amb les infeccions després de la vacunació causades per la variant delta, cosa que implica una ampliació de la immunitat.

Aquestes decisions, especialme­nt la que correspon a la gent de més de 18 anys, allargaran el procés de vacunació amb la tercera dosi durant gran part del 2022, però els ciutadans estaran protegits, asseguren des de Sanitat, amb la immunitat que proporcion­a la infecció del virus.

La comissió de Salut Pública ha actualitza­t l’estratègia a proposta de la Ponència de Vacunes, que insisteix a generalitz­ar l’administra­ció de la tercera dosi, l’arma més eficaç contra la variant òmicron. I demana de doblar els esforços per vacunar els gairebé tres milions de persones de més de 12 anys que encara no s’han vacunat (cap dosi) i impulsar la injecció de reforç al grup d’entre 50 i 59 anys (en queda més d’un terç sense vacunar) i el de 40 a 49 (gairebé un 60% no han rebut la tercera dosi). ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain