La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un test genòmic millora el tractament d’un de cada cinc càncers de mama

La prova avalua 27 gens per decidir la teràpia idònia per a cada pacient

- JOSEP CORBELLA

Un nou test que avalua l’activitat de 27 gens en un tumor indica quin és el tractament idoni per a les pacients amb càncer de mama HER2 positiu, de què es van diagnostic­ar uns 7.000 casos a Espanya el 2021 i que representa un 20% de tots els casos de càncer de mama.

“Tot i que el tractament d’aquesta mena de tumors ha millorat molt els últims anys, hi ha casos en què administre­m tractament­s més agressius del que caldria, i d’altres en què quedem curts”, explica Aleix Prat, cap del servei d’oncologia de l’hospital Clínic de Barcelona, que ha liderat el desenvolup­ament del test. Segons resultats presentats a la revista EBioMedici­ne, el nou test indica amb precisió com respondrà cada pacient a les diferents opcions de tractament.

Anomenat HER2DX, el test ja s’ofereix a les pacients ateses a l’hospital Clínic i a partir d’ara també es podrà oferir a pacients d’altres hospitals.

Quan es diagnostic­a un càncer de mama HER2 positiu, els oncòlegs han de decidir si donen un tractament farmacològ­ic abans de la cirurgia o no, explica Aleix Prat. Després de la cirurgia han de decidir si el tractament posterior ha d’incloure quimioterà­pia i quin tipus de quimioterà­pia.

Aquest tipus de decisions, de què depèn l’evolució posterior de les pacients, ha estat motiu de debat recurrent en congressos d’oncologia els últims cinc anys. Però la gran diversitat que hi ha dins dels tumors HER2 positius ha impedit de consensuar quina és la millor decisió per a cada pacient.

Fins ara les decisions s’han pres valorant la mida del tumor i si s’ha estès o no a ganglis de l’axil·la. El nou test, a més de valorar aquests dos paràmetres, té en compte el nivell d’activitat de 27 gens al tumor.

Aquests 27 gens s’han identifica­t mitjançant aprenentat­ge automàtic, una branca de la intel·ligència artificial en què els ordinadors aprenen per si mateixos. En aquest cas s’han introduït en ordinadors dades de més de mil pacients. Se sabia quins tractament­s havien rebut i quina havia

L’hospital Clínic ha liderat la creació del test en col·laboració amb científics d’Itàlia i dels Estats Units

estat la seva evolució posterior, i a més es disposava de mostres dels seus tumors, cosa que permetia analitzar l’activitat de qualsevol gen.

Han col·laborat en la investigac­ió, liderada per l’hospital Clínic, científics de les universita­ts de Carolina del Nord (EUA) i de Pàdua (Itàlia). Els investigad­ors van començar amb una llista de 192 gens candidats a influir en l’evolució de les pacients que s’han acabat reduint a 27.

El test HER2DX és resultat d’una línia d’investigac­ió que va començar fa deu anys, quan el consorci científic The Cancer Genome Atlas va revelar que hi ha una gran diversitat genètica dins dels tumors HER2 positius. Aquest descobrime­nt va inspirar Aleix Prat a aplicar els resultats genòmics per millorar el tractament d’aquesta mena de tumors.

D’aquesta línia de treball va néixer el 2020 l’empresa Reveal Genomics, una spin-off de l’hospital Clínic, la Universita­t de Barcelona, l’institut Idibaps i l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO), que comerciali­tzarà el test. Els seus pròxims objectius són posar el test a l’abast del màxim nombre possible d’hospitals i actualitza­r els algoritmes de tractament a mesura que s’introdueix­in nous fàrmacs. ●

 ?? Agèn iesCIe ?? L’oncòleg Aleix Prat conversant amb la pacient Tania J. dilluns a l’hospital Clínic
Agèn iesCIe L’oncòleg Aleix Prat conversant amb la pacient Tania J. dilluns a l’hospital Clínic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain