La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els experts avisen que l’èxtasi torna com a droga adolescent després de la pandèmia

L’edat d’inici de les addiccions a substàncie­s i a les pantalles continua baixant

-

molts pares fins i tot els va anar bé, però després de tornar a l’activitat, quan els pares han volgut posar ordre i rutines a la vida d’aquests nanos, han vist que no podien, que reaccionav­en amb molta agressivit­at o amenaçaven de suïcidar-se si els prenien el mòbil o el wifi”, explica la psicòloga Sonia Fernández.

El seu col·lega Joan Bosch assegura que trencar aquestes inèrcies d’addicció és especialme­nt difícil en els casos d’adolescent­s que viuen fora de grans poblacions, en urbanitzac­ions o zones rurals, perquè sovint no troben activitats de lleure alternativ­es per a ells en el seu àmbit.

L’equip de Spott, que rep joves i famílies derivats pels serveis socials o pels jutjats de tota la província de Barcelona, també ha detectat que tant el consum de drogues com l’ús problemàti­c de les pantalles cada vegada comença a edats més primerenqu­es. En els usuaris de drogues, l’edat mitjana a què arriben a tractament és de 16 anys, però el consum comença cap als 13. “El punt crític és el segon curs de l’ESO; molts proven les drogues a l’estiu entre primer i segon”, emfatitza Fernández.

En el cas de l’abús de pantalles, l’edat d’inici del tractament són els 14 anys, “però ja en comencen a arribar molts amb 13, perquè als 9 ja tenen mòbil”.

El perfil dels adolescent­s que

L’acceptació social més gran del cànnabis fa que només es tractin les addiccions quan ja estan molt instaurade­s

abusen de substàncie­s o de pantalles és diferent. “El primer és més externalis­ta, sol presentar més problemes de pressió de grup, entorn familiar desestruct­urat, mala gestió emocional; el segon és un perfil més internalit­zat, de poques habilitats socials, caiguda del rendiment acadèmic...”, detalla Fernández. Però tant en un cas com en l’altre, més d’un 70% presenten patologia dual, tenen algun problema de salut mental.

Un altre aspecte que comparteix­en és que arriben amb l’addicció molt instaurada, cosa que complica la seva recuperaci­ó. I Jiménez té clara la causa: “L’acceptació social del cànnabis i la normalitza­ció del fracàs escolar, la menor exigència per passar de curs, són nocius perquè el consum de drogues o de pantalles no disparen les alarmes fins que ja està molt establert, i no podem fer treball preventiu, hem de fer intervenci­ó”. ●

 ?? AgA nciegsZ ?? Sonia Fernández, Rafael Jiménez i Joan Bosch, de l’equip d’experts en addiccions del Centre Spott
AgA nciegsZ Sonia Fernández, Rafael Jiménez i Joan Bosch, de l’equip d’experts en addiccions del Centre Spott

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain