La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pastilla de la inspiració

- Pere Solà Gimferrer

Filantropi­a és ajudar de manera desinteres­sada. Pel psiquiatre, publicitar­i i empresari Arthur Sackler, però, el terme volia dir donar esperant alguna cosa a canvi. Així ho explica Patrick Radden Keefe al llibre L’imperi del dolor (editat en català per Periscopi i en castellà per Reservoir Books), un extraordin­ari exercici de periodisme que contextual­itza Purdue Pharma, la farmacèuti­ca responsabl­e de la crisi dels opiacis dels Estats Units, i la família que hi havia al darrere, els Sackler. És un complement perfecte per a la minisèrie Dopesick ( Disney+) i el documental The crime of the century ( HBO Max), que s’endinsen en les filigranes executades per l’empresa per tal que l’OxyContin entrés al mercat com una pastilla miraculosa i inofensiva: en realitat era altament addictiva i es va convertir en una droga sol·licitada al carrer. Arthur Sackler no va ser el responsabl­e del fàrmac (va morir el 1987 i les pastilles no es van comerciali­tzar fins al 1996 sota la supervisió de Richard, el nebot), però sí que era l’autor d’una manera de treballar tèrbola, exercint la influència des de l’ombra i assegurant-se que el cognom només apareixia en accions com la cessió d’una col·lecció d’art asiàtic al museu Metropolit­an de Nova York.

Ara qui exposa aquesta manipulaci­ó tan hipòcrita de la filantropi­a és Ozark (Netflix). En una societat com l’americana, on l’administra­ció no entén molts drets socials, els rics tenen el terreny adobat per exercir influència i rehabilita­r la imatge amb obres interessad­es. Ho fa amb Wendy Byrde (Laura Linney): pot blanquejar diners per a un càrtel mexicà però en públic promou una fundació política que lluita contra l’epidèmia d’opiacis. I a la quarta temporada també ho fa amb Clare Shaw (Katrina Lenk), l’hereva d’un imperi farmacèuti­c clarament deutor de Purdue Pharma: procura que l’empresa familiar s’associï amb activitats ètiques però tampoc dubta a l’hora de fer pactes amb el diable, el narcotrafi­cant Omar Navarro (Felix Solis), que també vol reformar la imatge. Aquí s’evidencia la doble moral del sistema: s’accepta que els Shaw es rehabiliti­n amb obres altruistes però resulta esperpènti­c que intenti fer el mateix un narco. Que potser no són tots dos responsabl­es de milers de morts per sobredosi i per la violència derivada del consum i tràfic de drogues?

“L’OxyContin és xungo”, com ja es deia a OC (HBO Max) el 2003, però s’ha de reconèixer que en l’àmbit literari i televisiu només inspira qualitat. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain