La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acusada inversió tèrmica

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

L’aire fred pesa més que el càlid i, si no hi ha vent que remogui les capes atmosfèriq­ues, tendeix a acumular-se en zones baixes, tàlvegs i valls. Ahir a primera hora al barri de les Roquetes a Barcelona registrave­n 2 °C i al cim del Tibidabo 6 °C. Més acusat el contrast al Pirineu, Sant Pau de Segúries a 860 metres -6,7 °C, però Setcases a 2410 metres -1 °C. Continua l’anticicló, però avui situant-se sobre nosaltres una petita bombolla càlida que accentuarà encara més les inversions tèrmiques. Anticicló que continua extens, desviant els freds polars cap a l’est del continent, dilluns nevava a Atenes.

CATALUNYA

Han vist la pel·lícula “Atrapat en el temps”, amb Bill Murray de meteoròleg poc motivat? Doncs estem “atrapats en el temps... meteorològ­ic”. Cada dia la mateixa situació. Avui també tindrem sol, alguna boira a

Mar alterada a l’Estret i costes d’Andalusia amb onades de fins a 4 metres d’altura. Onatge inferior a un metre de mitjana a partir del Cap de la Nau cap al nord i calma absoluta a les costes

Meteoròleg

l’interior, fred de nit i agradable al centre del dia. Aire una mica càlid a capes superiors amb les comentades inversions tèrmiques, facilitant també l’acumulació de contaminan­ts a capes inferiors. Demà no hi haurà canvis i divendres entrarà la tramuntana amb un lleuger descens de la temperatur­a al Pirineu. Paraigua guardat i acumulant pols.

ESPANYA I EUROPA

Es retira la invasió freda de l’est del continent, nevades encara a Turquia. Borrasca que a la tarda atacarà Escòcia, Dinamarca, Noruega i Suècia, a la resta del continent, anticicló. Divendres xàfecs al centre i sud d’Itàlia i nova inestabili­tzació amb fred a l’est del continent. Seguirà la nuvolosita­t al el terç sud de la Península, alguna precipitac­ió al voltant de l’Estret i al nord de les Canàries amb temperatur­es fresques a tot l’arxipèlag. A la resta continuarà l’anticicló, temps estable i fred de nit.

Per aquestes dates, una borrasca afectava Sicília i l’anticicló se centrava al Cantàbric. Entre els dos centres d’acció, un potent flux de vent del nord. A Menorca la tramuntana arrencava del Golf de Gènova, arribant al nord de l’illa furiosa i amb un impression­ant onatge pels centenars de quilòmetre­s recorregut­s pel vent sobre el mar. La boia de Maó va registrar una ona de 8,2 metres, encara no superada.

Gener del 2015

de Catalunya i les Balears. Forta maror generalitz­ada al litoral de l’Atlàntic, Cantàbric i les illes Canàries amb onades de 2 metres de mitjana en general o poc més al Golf de Cadis.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain