La Vanguardia (Català-1ª edició)

Exteriors dedicarà a Josep Carner la biblioteca de l’ambaixada a Brussel·les

-

Els esforços del Ministeri d’Exteriors per reconèixer i homenatjar la figura de Josep Carner continuen. El poeta i diplomàtic, que va ser destinat a l’ambaixada espanyola a Bèlgica el 1936 i va tornar a Brussel·les ja com a exiliat el 1945 és una de les figures clau de la història comuna hispanobel­ga, però fins fa poc temps, també, una de les menys reconegude­s. Després de la creació d’un lectorat d’espanyol amb el nom de l’escriptor i la seva esposa, Émilie Noulet, a la Universita­t

Lliure de Brussel·les (ULB) el mes d’octubre passat, el Ministeri d’Exteriors ha aprovat dedicar a Carner la biblioteca de l’ambaixada a Brussel·les.

L’espai, a la primera planta del palauet on hi ha la seu diplomàtic­a, als voltants del barri europeu, s’utilitza sovint per a recepcions i xerrades, i el 24 de febrer es farà servir per inaugurar l’exposició dedicada a l’artista espanyol Jesús Azogue. Conegut com el Príncep dels Poetes, Carner representa “un model d’intel·lectual espanyol integrat a cercles acadèmics i universita­ts belgues”, i el seu poema Bèlgica constituei­x “un referent de l’obra poètica de l’exili republicà espanyol”, afirma Serge Farré, conseller de Cultura al llibre acabat d’editar amb motiu del centenari de l’ambaixada d’Espanya a Bèlgica, que evoca també la figura de Francesc Ferrer i Guàrdia.

Nascut el 1884, Josep Carner i

Puig-Oriol va publicar el seu primer llibre de poesia als 20 anys. Amb 36 anys ja fets, va ingressar al Ministeri d’Exteriors i va exercir com a cònsol en diverses destinacio­ns. El començamen­t de la Guerra Civil el va sorprendre a Brussel·les. Havia declarat fidelitat a la República i, després de la contesa, va ser expulsat de la carrera diplomàtic­a.

Com tants altres intel·lectuals de l’època, en un primer moment es va exiliar amb Noulet a Mèxic. El 1945 van tornar a Bèlgica, on tots dos van ser professors i van desenvolup­ar una profusa obra intel·lectual a la ULB. Ell va continuar amb la seva obra poètica, i Noulet, una acadèmica pionera, crítica literària i experta en Mallarmé, “traduïa del català guiada pel seu marit i l’amor que li professava”, explica al llibre el catedràtic de la ULB Robin Lefere.

L’abril del 1970 Carner va tornar per fi a Catalunya. Va ser un pas breu i discret. Al cap de poques setmanes, de nou a Bèlgica, el 4 de juny va morir a Brussel·les. L’esquela publicada per la ULB enaltia la seva “saviesa feta d’humor” i la seva “bondat proverbial”. Carner va ser un dels principals impulsors del Casal Català de Brussel·les, creat el 1930. ●

 ?? CARLOS PÉREZDE ROZAS ?? Josep Carner i la seva dona, Émilie Noulet, arribant a Barcelona
CARLOS PÉREZDE ROZAS Josep Carner i la seva dona, Émilie Noulet, arribant a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain