La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les àries més esbojarrad­es

La companyia Yllana barreja òpera, rock i burlesc a ‘The opera locos’

- MAGÍ CAMPS

Hi fan òpera, és un teatre, és a la Rambla, però no és el Liceu. Què és? El teatre és el Poliorama i l’òpera són una dotzena de cançons, “les àries més populars del repertori”, que componen el muntatge The opera locos. La celebrada companyia Yllana torna a Barcelona després de vuit anys amb un dels espectacle­s més aplaudits, premi Max a millor musical del 2019. “És una proposta que combina el virtuosism­e de la lírica, l’energia del rock i l’atreviment del burlesc”, explica Toni Albaladejo, un dels socis del Poliorama.

Per a aquest propòsit, la companyia compta amb cinc cantants lírics que interprete­n peces tan conegudes com el cor d’esclaus del Nabucco de Verdi o Granada d’Agustín Lara, i altres cançons populars d’òperes com La flauta màgica de Mozart, La bohème i Turandot de Puccini, els Pagliacci de Leoncavall­o i la Carmen de Bizet.

“El repte era acostar l’òpera, que pot semblar elitista, al públic en general –afirma David Ottone, un dels directors de l’espectacle–. L’òpera necessita reciclar-se i buscar nous públics. I va ser una creació col·lectiva, nosaltres com a clowns i ells com a cantants d’alta qualitat”.

Els intèrprets venen del món de l’òpera, de manera que s’han hagut d’adaptar a cantar amb micròfon, i han hagut d’incorporar la part interpreta­tiva i gestual del clown i del burlesc. Manuel Coves ha dirigit la part lírica i Marc Álvarez la part d’integració del rock i el pop.

Joe O’Curneen, l’altre director, afegeix: “Vam desenvolup­ar la idea de l’òpera amb les millors àries, dins d’una història sobre els conflictes entre els personatge­s. Canten en diversos idiomes, de manera que la paraula està en les cançons i la teatralita­t està en el gest”.

Com que no hi ha diàleg, un recurs que Yllana ja ha fet servir en espectacle­s com Maestrissi­mo, The opera locos ha fet gira per alguns països i l’any passat havia d’arribar a Barcelona, però es va endarrerir per la covid. Alhora tenen altres espectacle­s en marxa, de manera que són presents en molts escenaris i mostren una salut de ferro en el seu 30è aniversari.

Hi ha un moment que la platea es converteix en un gran cor, una mena d’òpera participat­iva. “T’emociones amb la música i et toca el cor. La bohème és un dels moments àlgids, un moment de somni”, conclou O’Curneen. The opera locos ja l’han vista més de 109.000 espectador­s i fins al 13 de març fa temporada al Poliorama, que, a partir de divendres, recupera l’aforament complet. ●

“El repte era acostar l’òpera, que pot semblar elitista, al públic en general”, afirma David Ottone

 ?? NvQYkL GONZÁLkZ / SHOOTvNG ?? Granada, un dels números de The opera locos, al Poliorama
NvQYkL GONZÁLkZ / SHOOTvNG Granada, un dels números de The opera locos, al Poliorama

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain