La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Las leyes de la frontera’, ‘El ventre del mar’ i ‘Libertad’, favorites als Gaudí

Els premis del cinema català tornen a tenir majoria de dones finalistes

- ASTRID MESEGUER

Els premis Gaudí d’aquest any seran d’allò més disputats, ja que serà difícil esbrinar quina pel·lícula pot arrasar a la gala que se celebrarà el 6 de març a la Sala Oval del MNAC. La majoria de les cintes nominades s’han projectat en diversos festivals amb èxit i tenen en comú el fet de ser compromese­s i abordar problemàti­ques derivades dels fenòmens migratoris. A Las leyes de la frontera, Daniel Monzón adapta a la pantalla gran la novel·la homònima de Javier Cercas per fer reviure el fenomen quinqui amb una història de joves delinqüent­s i primers amors en plena transició democràtic­a que opta a tretze estatuetes. Amb dotze mencions se situa El ventre del mar, una reflexió en blanc i negre a càrrec d’Agustí Villaronga sobre els naufragis del nostre temps basada en la novel·la Oceà mar, d’Alessandro Baricco, i guanyadora de sis Bisnagues a l’últim festival de Màlaga.

L’òpera prima de Clara Roquet, Libertad, va participar en la Setmana de la Crítica de Canes i aspira a onze reconeixem­ents de l’Acadèmia del Cinema Català amb un relat d’amistat femenina entre dos adolescent­s de diferents classes socials. Amb deu candidatur­es parteix Mediterrán­eo, de Marcel Barrena, que narra l’origen del naixement de l’oenagé Open Arms. I Sis dies corrents, en què Neus Ballús fixa la mirada en els prejudicis contra els migrants en l’àmbit laboral, n’ha acaparat nou. Aquesta comèdia social rodada amb una gran naturalita­t es va emportar el premi al millor actor per als tres lampistes protagonis­tes a Locarno i l’Espiga de Plata i Premi del Públic a la Seminci.

Tant Sis dies corrents com El ventre del mar competiran com a millor pel·lícula amb dues obres de directors novells: Visitant, un thriller de terror dirigit per Alberto Evangelist­a, i el drama rural Tros, de Pau Calpe Rufat. Villaronga, que va arrasar amb Pa negre el 2011, i Ballús, que va aconseguir quatre premis amb el seu debut La plaga el 2014, es disputaran també el Gaudí a la millor direcció amb Daniel Monzón i Clara Roquet. I Ballús, Roquet i Villaronga aspiren així mateix a l’estatueta al millor guió juntament amb Juanjo Giménez i Pere Altimira per Tres.

Tant la cinta de Giménez com Las leyes de la frontera, Libertad i Mediterrán­eo aspiren al Gaudí a millor pel·lícula en llengua no catalana. En les categories d’interpreta­ció destaquen com a millors actrius Marta Nieto, María Morera, Vicky Luengo i Begoña Vargas, i Eduard Fernández, Roger Casamajor, Chechu Salgado i Mohamed Mellali formen el quartet a millor actor protagonis­ta. Per segona vegada consecutiv­a, els Gaudí ofereixen unes nominacion­s amb una presència majoritàri­a de dones finalistes, amb un 54% davant un 46% d’homes. ●

‘Mediterrán­eo’, de Marcel Barrena, obté deu nominacion­s, i ‘Sis dies corrents’, de Neus Ballús, nou

El cantautor cubà Pablo Milanés arriba avui al Palau de la Música (21 h), al Festival Mil·lenni, amb la seva gira Días de luz. Una proposta de caràcter íntim on el trobador de 78 anys combina noves composicio­ns com Esperando el milagro, amb clàssics com El breve espacio en que no estás, Yolanda, Ya ves o Para vivir.

 ?? WARNER BROS ?? Begoña Vargas, Chechu Salgado i Marcos Ruiz són els tres protagonis­tes de Las leyes de la frontera
WARNER BROS Begoña Vargas, Chechu Salgado i Marcos Ruiz són els tres protagonis­tes de Las leyes de la frontera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain