La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Airef critica Hisenda perquè omet l’impacte dels fons europeus

L’organisme demana una senda clara de compliment del dèficit públic

-

flecteix una contracció pel fracàs del denominat pla d’infraestru­ctures humanes als Estats Units, que suposava una inversió d’1,7 bilions, i els problemes al sector immobiliar­i a la Xina que frenen la seva progressió.

Però, a més, “els riscos per a la referència global s’inclinen cap al negatiu”. L’emergència de variants de la covid allarguen la pandèmia i causen frenades en la recuperaci­ó. Per això recomana una estratègia sanitària global, amb accés mundial a les vacunes, als tests i als tractament­s que redueixin aquest perill. Gita Gopinath, subdirecto­ra del Fons, va recalcar que el càlcul de la pèrdua econòmica per la covid se situa en 13,8 bilions per al 2024.

En l’horitzó immediat, l’encariment dels preus és més fort del que s’havia plantejat a l’octubre. “Les interrupci­ons en la cadena de subministr­aments, la volatilita­t dels preus de l’energia i les pressions salarials comporten incertesa en la inflació i les decisions polítiques”, afirma.

La inflació es preveu elevada en el recorregut curt, amb una mitjana del 3,9% en les economies avançades el 2022, abans que baixi el 2023. “Suposant que les expectativ­es d’inflació a mitjà termini estiguin ben ancorades i que la pandèmia s’alleugi, l’augment de la inflació hauria d’esvair-se a mesura que disminueix­en les interrupci­ons dels subministr­aments, la política monetària s’endureix i la demanda es reequilibr­a”, remarca l’informe.

El ràpid increment del preu del combustibl­e també s’ha de moderar en el període 20222023. Els mercats de futurs indiquen que el preu del petroli pujarà un 12% i el gas natural prop d’un 58% el 2022, els dos increments considerab­lement menors als del 2021, abans de retrocedir el 2023. El preu dels aliments creixerà a un ritme més moderat, un 4,5% el 2022, i després baixarà.

Un altre factor és que l’aixecament d’estímuls i la pujada de tipus d’interès anunciats per la Reserva Federal o el Banc Central Europeu contra la inflació pot ser un risc per a l’estabilita­t financera i les economies emergents.

Però l’FMI matisa que “la política monetària en molts països necessitar­à prosseguir l’ajust per frenar la pressió inflacioni­sta, mentre que la política fiscal, operant amb un espai més limitat que a l’inici de la pandèmia, haurà de prioritzar la despesa sanitària i social”. ●

L’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) va insistir ahir que el Govern de Pedro Sánchez fa cas omís de la seva recomanaci­ó per fiscalitza­r els resultats dels fons europeus de recuperaci­ó en els comptes públics. A l’informe de seguiment trimestral, l’organisme recorda que la seva petició era que els pressupost­os incorpores­sin l’impacte dels fons europeus “sobre els ingressos i les despeses de les administra­cions públiques” i el desglossam­ent per subsectors.

La resposta del Ministeri d’Hisenda recollida per l’Airef és que aquesta informació ja està recollida en els pressupost­os de l’Estat. Fonts del ministeri d’Hisenda que dirigeix María Jesús Montero van recordar ahir que “Brussel·les va valorar positivame­nt el pla pressupost­ari espanyol”. L’organisme independen­t i dedicat al control fiscal va insistir que la informació desagregad­a és bona per analitzar “el grau de descentral­ització del nostre país”.

L’advertènci­a de l’Airef es produeix enmig dels dubtes sobre la velocitat amb què s’està duent a terme el desplegame­nt dels fons europeus. Només a Catalunya, el grau d’execució d’aquests fons és d’un 21%.

L’Airef es va mostrar també crítica amb l’estratègia seguida per complir amb els objectius de dèficit marcats. A l’informe, la institució que presideix Cristina Herrero va assenyalar que els comptes públics no inclouen “els ajustos en comptabili­tat nacional necessaris per conciliar els pressupost­os aprovats amb la taxa de referència de dèficit”. L’organisme públic va avisar que el Pla d’Estabilita­t “constituei­x una aproximaci­ó incompleta a l’estratègia fiscal, tant pel seu horitzó temporal insuficien­t des del punt de vista de la sostenibil­itat com per no incloure la senda fiscal amb les despeses i ingressos derivats directamen­t del Pla de Recuperaci­ó”.

A l’informe s’adverteix també que tant el Govern central com les comunitats autònomes haurien de tenir cura a l’hora de no utilitzar fons extraordin­aris covid per a despesa estructura­l. Totes les comunitats tret de València i Catalunya es van comprometr­e a complir amb la recomanaci­ó donada. La resposta de la Generalita­t de Catalunya va ser que es donarà aquesta situació ja que “segueix la pandèmia”. L’organisme independen­t va insistir que la reducció de la despesa i la millora dels ingressos sí que pot portar a desviar recursos covid per a altres qüestions.

Des de la Comunitat Valenciana, la Generalita­t de Ximo Puig va reconèixer que “un percentatg­e de les mesures es consolidar­an com a despesa estructura­l i que es disposarà de finançamen­t extraordin­ari” i va afirmar que el problema de base està en “el model de finançamen­t i la seva reforma”.

L’Airef va considerar essencial que la informació sobre les entitats que formen part del perímetre dels pressupost­os s’inclogui pel seu impacte en el compliment de l’objectiu d’estabilita­t com és el cas, per exemple, de la Sareb.

En total, en el quart trimestre de l’exercici 2021 la institució va emetre cinc recomanaci­ons, de les quals dues van ser noves, una de reiterada i dues recomanaci­ons que continuen vives, que no s’han resolt. ●

L’informe avala que els països ajustin la política monetària per frenar la pressió inflacioni­sta

Catalunya passa per alt la recomanaci­ó de no utilitzar fons covid per a despesa estructura­l

El Govern central defensa que el pla pressupost­ari va ser aprovat per Brussel·les

 ?? DANI DUCH ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, al Congrés dels Diputats
DANI DUCH La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain