La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pensió mitjana de jubilació puja a 1.246 euros després d’aplicar l’IPC

El dèficit de la Seguretat Social es queda en l’1% del PIB per l’augment dels ingressos

- JAUME MA DEU

És la posada en pràctica de la primera part de la reforma de les pensions que van acordar el Govern central i els agents socials i que al desembre va aprovar el Parlament. Com a gran novetat, es recupera la inflació com a referència per indexar les pensions i se substituei­x el factor de sostenibil­itat del Partit Popular pel Mecanisme d’Equitat Intergener­acional. En aquest segon aspecte, ja no va funcionar el ple del consens social i la patronal es va desmarcar d’un mecanisme que, a través de l’augment de les cotitzacio­ns socials, preveu assegurar la sostenibil­itat del sistema.

En tot cas, el que ahir va fer el Consell de Ministres va ser aplicar la primera regla acordada, un augment de les pensions en funció de la inflació. En termes generals, és un augment del 2,5% de les pensions contributi­ves i del 3% de les no contributi­ves i les mínimes, a més de l’Ingrés Mínim Vital. El sistema preveu que es calculi la inflació mitjana durant dotze mesos, fixant el càlcul al novembre. Total, suposa una revaloritz­ació d’11,5 milions de pensions, que inclou també la paga compensatò­ria per l’augment de preus del 2021.

En total, són 6.500 milions d’euros els que l’Executiu ha destinat a revaloritz­ar les pensions i a fer efectiva la paga compensatò­ria.

“L’any 2022 comença amb un marc de certesa absoluta sobre la revaloritz­ació de les pensions en el futur. Amb independèn­cia de quina sigui la dada de la inflació, els pensionist­es saben que el 2023 la seva pensió es revaloritz­arà amb la inflació registrada en el conjunt de l’any. És un canvi extraordin­ari en el marc de referència respecte al derogat”, va dir el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá quan va anunciar la decisió.

“Ens movem d’un marc que posava èmfasi en retallades a un marc que garanteix el poder adquisitiu”, va afegir Escrivá, insistint en la comparació amb el sistema de pensions en temps del PP.

D’aquesta manera, la pensió mitjana de jubilació se situa en 1.246 euros, un 5,4% més que un any abans. Si comparem els diferents règims, la mitjana del Règim General és molt més elevada (1.396 euros) que la mitjana dels autònoms, que es queda en 830 euros al mes. Precisamen­t, aquesta és una altra de les batalles en què està immers Escrivá, el canvi de sistema de la cotització dels autònoms, que passaran de l’actual en què trien el tram de cotització a un de nou en què se’ls assigna en funció dels seus rendiments nets. Una novetat que l’associació d’autònoms ATA, lligada a la CEOE, critica, encara que Escrivá la defensa amb l’argument que dos de cada tres autònoms cotitzaran igual o menys que ara, i afegeix que beneficia especialme­nt els més joves.

Tornant a les pensions, com queden a partir d’ara? Ja hem esmentat la mitjana, però ens fixarem en mínimes i màximes del sistema de règim general. És aquest cas, la mínima de jubilació quedarà en 721 euros en el cas unifamilia­r sense cònjuge a càrrec, i en 890 euros si hi ha cònjuge a càrrec. D’altra banda, la pensió de jubilació màxima se situa aquest any en 2.819 euros mensuals.

D’altra banda, Escrivá també va anunciar que la Seguretat Social tancarà el 2021 amb un dèficit de l’1% del PIB, dues dècimes per sota del previst, i considera que si es manté la senda actual, el 2022 el dèficit quedarà en un 0,5% del PIB. Aquesta millora dels comptes de la Seguretat Social ve per l’augment dels ingressos per cotització i també per l’assumpció de despeses impròpies de la SS per part de l’Estat. En concret, el 2021, amb el creixement de l’ocupació, la Seguretat Social va recaptar 132.000 milions d’euros, és a dir, un 6% més que el 2019, en etapa prepandèmi­a. Alhora, l’Estat va assumint cada vegada més despeses impròpies de la Seguretat Social. El 2022, els pressupost­os absorbeixe­n el 80% d’aquestes despeses i el 2023 s’arribarà al 100%.

Segons les dades facilitade­s pel Ministeri d’Inclusió, la despesa en pensions es manté en el 12% del PIB el 2021, una proporció que continua el primer mes d’aquest any 2022. ●

Escrivá defensa que els joves són els més beneficiat­s de la seva proposta de canvi de cotització d’autònoms

 ?? LUIS TE IDO / E E ?? Les pensions contributi­ves creixen un 2,5%, i les no contributi­ves un 3%
LUIS TE IDO / E E Les pensions contributi­ves creixen un 2,5%, i les no contributi­ves un 3%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain