La Vanguardia (Català-1ª edició)

La biotecnolò­gica Vytrus preveu sortir a cotitzar al BME Growth

-

zant els viatges. Per bé que els viatges internacio­nals són lluny de ser normals a moltes parts del món, hi ha un impuls en la direcció correcta”, va afegir.

El principal descens es va produir en la demanda de passatgers internacio­nals, que va ser un 75,5% inferior a la del mateix període del 2019 i amb un factor d’ocupació del 58%, caient 24 punts percentual­s. En canvi, els viatges domèstics es van recuperar a més bon ritme i només van disminuir un 28,2% respecte als nivells del 2019 amb una ocupació als avions del 74,3%.

Al desembre, de fet, el trànsit aeri total va millorar notablemen­t i va estar un 45,1% per sota del mateix mes del 2019, malgrat les noves restriccio­ns introduïde­s des de l’aparició de la variant òmicron.

Amb tot, la irrupció de la nova soca de la covid va frenar la recuperaci­ó de la demanda internacio­nal: “Sense l’òmicron, hauríem esperat que la demanda internacio­nal per al mes de desembre millorés un 56,5% per sota dels nivells del 2019”, va assenyalar Walsh.

Per zones, el trànsit internacio­nal del 2021 de les aerolínies d’Àsia-Pacífic va ser el que més va caure, un 93,2% en comparació amb el 2019. La capacitat va decréixer un 84,9% i el factor d’ocupació va baixar 44,3 punts percentual­s, fins al 36,5%, el més baix entre les regions.

Per part dels operadors europeus, el seu trànsit internacio­nal va disminuir un 67,6% respecte al 2019, mentre que la capacitat va baixar un 57,4% i el factor d’ocupació es va contreure fins al 65%. Les aerolínies de l’Orient Mitjà van registrar una disminució de demanda del 71,6% el 2021 respecte al 2019, per sota de les aerolínies nordameric­anes i les llatinoame­ricanes, el trànsit internacio­nal de les quals es va reduir un 65,6% i un 66,9%, respectiva­ment. ●

Una nova empresa catalana vol començar a cotitzar al BME Growth, l’índex borsari per a pimes en fase de creixement. La companyia Vytrus Biotech, especialit­zada en el desenvolup­ament d’ingredient­s actius per a la indústria cosmètica, preveu saltar al parquet en els propers mesos.

“Volem ser una empresa cotitzada per guanyar notorietat al mercat i obtenir més eficiència en l’adquisició d’empreses competidor­es. No tenim necessitat d’ampliar capital i per això escollirem la modalitat del listing d’accions”, va assenyalar ahir Albert Jané, cofundador del negoci juntament amb Òscar Expósito.

Amb la sortida a borsa, Vytrus obrirà una nova etapa després de 12 anys del seu naixement a la Facultat de Farmàcia de la UB. Jané, format en Biotecnolo­gia i Bioquímica, i Expósito, format en Biologia, es van conèixer allà mentre investigav­en el cultiu de cèl·lules mare vegetals. “La tecnologia existia des de feia més de 40 anys però vam decidir innovar-ne l’ús en el camp de la cosmètica”.

Van fundar l’empresa a les mateixes instal·lacions de la universita­t i un any i mig després es van traslladar a uns laboratori­s a Terrassa. “El 2012, vam treure el primer ingredient actiu al mercat i, des d’aleshores, hem obtingut quatre patents que protegeixe­n la nostra tecnologia”.

Actualment, la companyia desenvolup­a 17 ingredient­s diferents, que s’apliquen en tractament­s antiarrugu­es, de creixement dels cabells, desodorant­s... Vytrus els comerciali­tza a empreses de cosmètica a través de la seva marca pròpia o encàrrecs per a tercers fabricants. La companyia té presència internacio­nal, ven a 30 països que aporten més de la meitat de les vendes. El 2021, va facturar 2,8 milions d’euros, un 65% més que l’any anterior, i va donar feina a 28 persones. Bosch considera que Vytrus “no té una mida gaire petita per sortir a borsa”. L’empresa, diu, és rendible i està en un moment de plena expansió.

Per finançar el salt al parquet, l’empresa acaba d’aixecar 2,4 milions d’euros en una ronda liderada pel fons Zamit Capital, vehicle inversor gestionat per GVC Gaesco. Des del seu naixement, Vytrus ha aixecat 3,5 milions de capital risc i ha rebut 2,1 milions de finançamen­t públic.

Els propietari­s de l’empresa són els dos fundadors (conjuntame­nt tenen el 40%), el fons Zamit Capital, el vehicle inversor de la família propietàri­a de les perfumerie­s Julia (Vytrus desenvolup­a ingredient­s actius per a aquesta cadena) i l’Institut Català de Finances. ●

La firma, creada a la facultat de Farmàcia de la UB, desenvolup­a 17 ingredient­s actius per a cosmètica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain