La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez aprofita les dades d’ocupació per demanar el canvi a Castella i Lleó

El PP se serveix d’Aznar per reeditar la victòria i liderar una alternativ­a nacional

- TERAC LTC1RTCANA

Pedro Sánchez va aprofitar ahir l’impuls que els indicadors econòmics li han donat els últims dies per provar de remuntar els mals presagis que auguren al PSOE tots els sondejos –llevat del que ha fet el CIS– en les eleccions autonòmiqu­es de Castella i Lleó del 13 de febrer.

Si dijous va ser l’Enquesta de Població Activa la que va fixar les dades d’ocupació en el nivell més alt des de la crisi financera del 2018, divendres va ser l’Institut Nacional d’Estadístic­a el que va certificar el creixement del 5% del PIB. Dues dades que brillen amb diferent intensitat depenent del veí europeu amb qui es comparin, però que van permetre a Sánchez posar en relleu “el creixement econòmic més important del país en 20 anys”, contrarest­ar les crítiques de “l’oposició negacionis­ta” i apel·lar al “vot progressis­ta” que permeti al PSOE liderar el canvi a Castella i

Lleó després de 35 anys de governs populars.

La plaça triada per al míting no va ser cap altra que Zamora. Una de les províncies més castigades per la despoblaci­ó i l’envellimen­t econòmic. I allà, precisamen­t, Luis Tudanca va desempolse­gar l’aposta de Sánchez per la descentral­ització com a palanca del canvi.

Sabent que, en plena campanya autonòmica, el PP no pot carregar les tintes contra la proposta de treure algunes institucio­ns del gran centre de poder madrileny, el candidat del PSOE a la Junta va celebrar amb Sánchez la pròxima reobertura del campament militar de Monte la Reina a Toro. “El projecte més important per fer front a la despoblaci­ó de la nostra història”, al qual els pressupost­os generals de l’Estat han destinat 20 milions d’euros per, entre altres actuacions, elevar en un 26% la inversió realitzada per Sánchez a Castella i Lleó en comparació amb les legislatur­es de Mariano Rajoy.

“Tingues pietat i deixa de donar males notícies al PP, que es pren cada notícia bona per a Espanya com si fos dolenta per a ells!”, va ironitzar Tudanca davant l’ovació del mig miler de simpatitza­nts que van completar l’aforament del Teatre Ramos Carrión de la capital de Zamora.

La decisió de reduir els comicis autonòmics a un simple plebiscit sobre el sanchisme impedeix, de moment, al PP de jugar amb unes cartes diferents. Després de visitar Navacerrad­a, La Granja i Segòvia, Pablo Casado es va esforçar a restar mèrits al PSOE per la conjuntura econòmica per atribuir-los al partit que dirigeix.

“Quan Sánchez presumeix de creació d’ocupació és gràcies a les polítiques aprovades per governs populars. I quan es vanta que ha donat ERTO, serà perquè la reforma laboral del PP els permetia i expandia. Llavors per què cal modificar-la?”, va presumir davant els retrets del Govern de coalició a la seva negativa a donar suport a la nova reforma impulsada per la ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Casado va deixar per al final el seu contraatac i va acusar Sánchez de “maquillar les xifres econòmique­s” mentre li va comunicar la pròxima interposic­ió d’una denúncia per “haver fet ús de la campanya per fer anuncis de govern”, en relació amb la caserna de Monte la Reina.

No serà aquesta l’única qüestió sobre la qual haurà de decidir la Junta Electoral després de la sol·licitud d’ajornament de Ciutadans per al primer debat televisat previst per demà atès que el candidat taronja, Francisco Igea, ha interrompu­t la seva participac­ió presencial en campanya després d’haver donat positiu per covid.

L’acte estel·lar del PP, tot i això, no va ser el de Casado a Segòvia,

El president subratlla “el creixement més important en 20 anys” davant el “negacionis­me de l’oposició”

Casado atribueix al seu partit els mèrits econòmics que s’apunta el cap del Govern central

El PP denunciarà el PSOE davant la JEC per haver fet ús de la campanya per a anuncis de l’Executiu

sinó el de l’expresiden­t del Govern José María Aznar a Valladolid. L’artífex de l’històric cicle de més de tres dècades ininterrom­pudes de governs populars a Castella i Lleó va clausurar l’acte del candidat Alfonso Fernández Mañueco a la Cúpula del Milenio de la capital del Pisuerga.

Rememorant els seus orígens i la refundació d’Aliança Popular, Aznar va apel·lar a la “unitat” destacant que a Castella i Lleó “va començar un partit unit, fort i guanyador. Una alternativ­a nacional, reformista, centrada i triomfador­a davant un socialisme antiquat i fracassat”. I va arengar els seus a votar el 13-F “ara que és el moment de construir i liderar de nou una terra que ha de ser referent per a Espanya davant els qui fraccionen, divideixen i resten. Davant el Govern socialista, els progres de pacotilla, sense cua o amb cabellera, i els seus socis secessioni­stes indultats per tornar a preparar un altre cop contra la democràcia”.

“Nosaltres no som nacionalis­tes, n’hi ha prou amb ser espanyols”, va reblar. ●

 ?? ?? Pedro Sánchez va acompanyar ahir el candidat del PSOE a les eleccions del 13 de febrer, Luis Tudanca, a Zamora
Pedro Sánchez va acompanyar ahir el candidat del PSOE a les eleccions del 13 de febrer, Luis Tudanca, a Zamora
 ?? AARIAM A. M NTESIN S / EFE ??
AARIAM A. M NTESIN S / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain