La Vanguardia (Català-1ª edició)

Governar no és tasca fàcil

- Jordi Juan Director

La decisió de la consellera republican­a Teresa Jordà d’avalar la necessitat d’un parc eòlic a Catalunya per compensar el tancament de les nuclears és una aposta valenta i decidida en la línia del que li toca fer a un govern responsabl­e. Desconeixe­m quina seria la millor solució per superar en el futur el dèficit d’energia que té la comunitat. Si seria més necessària la construcci­ó d’un parc eòlic a les costes catalanes o seria millor la potenciaci­ó de plantes fotovoltai­ques o, fins i tot, si n’hi hauria prou amb importar energia d’altres comunitats com pretén alguna empresa assentada a l’Aragó. El que és realment important és que el Govern assumeixi la seva responsabi­litat i adopti decisions, encara que siguin impopulars. El que mai hauria de fer és posar-se de perfil.

Més d’una vegada hem escrit en aquesta secció que a l’Executiu de Pere Aragonès, especialme­nt a les àrees controlade­s per ERC, sembla que li tremolin les cames a l’hora de prendre segons quines mesures pel temor de la resposta dels seus simpatitza­nts. Com va passar amb l’ampliació de la tercera pista de l’aeroport del Prat o succeeix amb l’organitzac­ió dels Jocs Olímpics d’hivern el 2030.

Tampoc no s’entén gaire bé la seva posició tan refractàri­a a la reforma laboral i la seva incapacita­t per negociar compensaci­ons al Govern a canvi del seu suport. Veurem quines conseqüènc­ies té per a ERC el seu vot contrari en la sessió d’avui.

Governar no és fàcil i Esquerra hauria de fugir del tacticisme. Així ho han entès Jordà i també la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, que aquests últims dies s’està multiplica­nt perquè el projecte olímpic no acabi naufragant.

L’exercici de pragmatism­e que va fer ERC i que el va portar a guanyar Junts en les eleccions de fa un any hauria de ser tingut en compte per la direcció del partit. El model a imitar no hauria de ser, per exemple, tornar al processism­e del qual ha fet gala aquesta setmana la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per aparentar una cosa i després fer-ne una altra, en la polèmica inhabilita­ció d’un diputat de la

CUP. ERC ha fet el més difícil, que era guanyar Junts i ostentar la presidènci­a de la Generalita­t. Ara li toca governar.

Encara que no sigui fàcil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain