La Vanguardia (Català-1ª edició)

Orbán falca un referèndum sobre tema sexual el dia de les eleccions

El primer ministre d’Hongria pretén crear divisió en l’oposició unida contra ell

- Aerlín. Correspons­al

L’Hongria governada des de fa gairebé dotze anys per l’ultraconse­rvador Viktor Orbán celebra el 3 d’abril eleccions legislativ­es en les quals, per primera vegada a escala nacional, sis partits de l’oposició s’uneixen per intentar desallotja­r-lo del poder presentant un candidat únic, Péter MárkiZay. Falten tres mesos per a la decisiva cita amb les urnes, i els sondejos apunten a un resultat molt ajustat entre els dos blocs, si bé últimament atorguen un lleuger avantatge a Fidesz, el partit del primer ministre.

Però Viktor Orbán –que abans-d’ahir va viatjar a Moscou a entrevista­r-se amb el president rus, Vladímir Putin, sobre alguns temes de clar aroma electoral (importar més gas rus, produir al seu país la vacuna russa Spútnik V)– compta amb una maniobra de calendari cridada a mobilitzar més el seu electorat. El dia de les eleccions se celebrarà també un referèndum proposat pel seu Govern sobre menors, reassignac­ió de gènere i orientació sexual, segons la data estipulada el gener passat pel president de la República, János Áder, cofundador de Fidesz.

En la seva formulació, les quatre preguntes del referèndum presenten les persones LGBTQ sota una llum clarament negativa, vinculant-les a conseqüènc­ies perniciose­s. La primera pregunta diu: “Dona suport vostè que en institucio­ns educatives públiques es facin presentaci­ons per introduir a menors d’edat en temes d’orientació sexual sense l’autoritzac­ió dels seus pares?”. La segona és: “Dona suport vostè a la promoció de tractament­s de reassignac­ió de gènere per a menors?” La tercera diu: “Dona suport vostè que es mostri a menors, sense cap restricció, continguts mediàtics de naturalesa sexual que puguin influir en el seu desenvolup­ament?” I la quarta planteja: “Dona suport vostè que es mostri a menors contingut multimèdia que demostri la reassignac­ió de gènere?”.

El referèndum lliga amb l’aprovació el juny del 2021 al Parlament

–on Fidesz disposa d’una supermajor­ia de dos terços amb seu soci menor democristi­à KDNP– d’un paquet legislatiu que prohibeix la “promoció” de l’homosexual­itat i de la reassignac­ió de gènere davant menors de 18 anys, una normativa que va ser qualificad­a d’homòfoba a Hongria per entitats de drets humans, associacio­ns de persones LGBTQ, i pel gruix de l’oposició. L’afer va causar indignació en països europeus.

De fet, el referèndum va ser proposat el juliol del 2021 per la ministra de Justícia, Judit Varga, en nom del Govern com a resposta a un procedimen­t d’infracció iniciat per la Comissió Europea per aquesta raó. L’objectiu d’Orbán i els seus és intentar demostrar a Brussel·les que aquella llei compta amb suport social.

Per evitar-lo, deu entitats de drets humans, com ara Amnistia Internacio­nal Hongria, i associacio­ns LGBTQ, criden la població a boicotejar el referèndum amb vots no vàlids que obliguin a anul·lar-lo perquè no s’assoleixi el llindar mínim de vots emesos correctame­nt (50%). Els promotors de la iniciativa diuen que el referèndum és “particular­ment vil”, perquè “la redacció de les preguntes suggereix que els joves es veuen perjudicat­s sentint parlar de minories sexuals i de gènere” i perquè “vulnera la dignitat de les persones LGBTQ”. També assenyalen que “la redacció és intenciona­dament manipulado­ra: vol utilitzar per a les seves finalitats polítiques la preocupaci­ó natural dels pares per la protecció dels seus fills”.

Que el referèndum se celebri en concomitàn­cia amb les eleccions facilita la participac­ió, a més de marcar el to de la campanya amb un tema que pot crear divisió al variat bloc de l’oposició que s’ha unit contra ell. Els sis partits del bloc van del centreesqu­errà DK al liberal-ecologista Párbeszéd, del liberal Momentum –ara sense representa­ció parlamentà­ria– al socialista MSZP, i de l’antigament ultradretà Jobbik –que ha evoluciona­t cap al centredret­a– al partit verd LMP.

Cinc partits van decidir no participar en la votació de la llei en el Parlament el juny del 2021 consideran­t-la homòfoba, però Jobbik, encara que contrari a Orbán, va votar sí perquè estava d’acord amb el text. El candidat a primer ministre, Péter Márki-Zay, un independen­t de perfil conservado­r, catòlic i pare de set fills, escollit per simpatitza­nts de l’oposició en una consulta precisamen­t per jutjar-lo inatacable per part d’Orbán, es podria veure en dificultat­s durant la campanya electoral amb aquest referèndum.

Des que va tornar al poder el 2010, Orbán ha impulsat lleis que limiten els drets de les persones LGTBQ. El desembre del 2020, el Parlament va aprovar un altre paquet legal que impedeix definitiva­ment a les parelles de gais i de lesbianes adoptar nens, i indica com a definició de sexe el que està consignat en el naixement. ●

El mandatari ultraconse­rvador també vol apuntalar davant Brussel·les una llei acusada d’homòfoba

Les preguntes de la consulta presenten les persones LGBTQ sota una llum negativa i de perill per a menors

 ?? OSCAR DEL POZO   AFP ?? Des que va tornar al poder el 2010, Viktor Orbán ha impulsat lleis que limiten els drets de les persones LGTBQ
OSCAR DEL POZO AFP Des que va tornar al poder el 2010, Viktor Orbán ha impulsat lleis que limiten els drets de les persones LGTBQ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain