La Vanguardia (Català-1ª edició)

Le Pen i Pécresse es disputen ser la rival de Macron a la segona volta

-

Quan falten poc més de dos mesos per a les eleccions presidenci­als franceses, Marine Le Pen (extrema dreta) i Valérie Pécresse (dreta) lliuren un dur pols per ser la rival d’Emmanuel Macron.

Segons la tendència que confirmen des de fa setmanes els sondejos, Le Pen i Pécresse es disputaran el segon lloc en la primera volta, el 10 d’abril. Una enquesta de la cadena BFM-TV atorgava ahir un suport del 16,5% a la líder de l’ultradretà Reagrupame­nt Nacional (RN) i del 16% a la candidata d’Els Republican­s (LR). El setmanari Paris Match, dimarts, ampliava la distància a 1,5 punts, una cursa molt disputada en qualsevol cas.

El quart classifica­t continua sent Éric Zemmour, que competeix amb Le Pen per un vot encara més nacionalis­ta i reaccionar­i. Les últimes enquestes li donen entre un 12,5 i un 14%.

L’actual president continua com a favorit en la segona volta, el 24 d’abril, sigui qui sigui el rival.

Macron tindria més dificultat­s davant Pécresse, si bé el sondeig de BFM-TV el col·loca deu punts al davant.

L’esquerra no aixeca el cap. Les recents primàries populars, molt polèmiques i rebutjades per molts candidats, que va guanyar l’exministra de Justícia Christiane Taubira, han fracturat encara més aquest camp polític, per a desesperac­ió dels seus votants. Taubira trauria entre el 4% i el 6% i l’ecologista Jadot un màxim del 5%. El radical Jean-Luc Mélenchon, amb el 9,5%, encapçala les preferènci­es dels electors d’esquerres, si bé quedaria lluny de superar el primer torn.

Especialme­nt dramàtica és la situació de la candidata socialista, Anne Hidalgo, alcaldessa de París. Ella insisteix que remuntarà, però els sondejos, setmana rere setmana, són implacable­s. Paris Match li atorga el 3,5% de vots. BFM-TV, el 2%. Hi ha la por que el Partit Socialista, que va donar a la V República dos presidents (Mitterrand i Hollande), no resisteixi el cop i desaparegu­i. Tanta és la desesperac­ió que Hollande va insinuar fa pocs dies que es podria tornar a presentar. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain