La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’independen­tisme defensa l’acta de Juvillà però renuncia a desobeir

El dictamen aprovat ahir posa com a límit “preservar els funcionari­s”

- ILMEeTonL

Que Pau Juvillà continuï sent diputat, però que ningú no es comprometi legalment, ni els membres de la Mesa del Parlament, amb la presidenta, Laura Borràs, al capdavant, ni encara menys els funcionari­s de la Cambra, davant les possibles conseqüènc­ies d’una desobedièn­cia.

La distància aparentmen­t infranquej­able entre la voluntat política i la realitat jurídica va ser la que va mirar de superar ahir el dictamen de la comissió de l’Estatut del Diputat, que estableix que la retirada de l’escó de Juvillà, ordenada per la Junta Electoral Central després de la condemna a inhabilita­ció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per no retirar llaços grocs de la Paeria de Lleida en campanya electoral, “no és aplicable” en funció del reglament del Parlament.

Però és quan fixa l’abast del desafiamen­t a “un òrgan de naturalesa administra­tiva” com la JEC on el dictamen, la redacció del qual es va demorar dues hores, introdueix una considerac­ió que rebaixa considerab­lement el nivell de compromís exigit, ja que considera que “el límit a la desobedièn­cia política a la repressió de l’Estat requereix preservar els funcionari­s de qualsevol tipus de responsabi­litat penal i comptable per la qual puguin ser perseguits”.

Feta aquesta excepció, la condició de diputat del cupaire Juvillà, que ha deixat el càrrec de secretari tercer de la Mesa per problemes de salut però no ha renunciat a l’acta, acabarà de dilucidar-se quan els serveis de la Cambra, que ja van avisar la seva assessora, Maria Sirvent, que havia deixat de formar part de la plantilla del Parlament, es vegin en la tessitura d’haver d’autoritzar la pròxima nòmina i incórrer per això en responsabi­litats penals per presumptes delictes de desobedièn­cia i malversaci­ó.

Sigui com sigui, ahir Junts, ERC i la CUP, als quals es van sumar els comuns, van aprovar amb els seus 82 vots un dictamen que obligarà la Mesa a convocar un ple específic per sotmetre’l a votació abans de demà divendres, quan expira el termini donat per la JEC a Borràs perquè executi la substituci­ó de Juvillà al Parlament.

Amb totes les altres comissions legislativ­es en un inèdit compàs d’espera, en què no han pogut treballar amb normalitat per l’absència dels representa­nts independen­tistes, la comissió de l’Estatut del Diputat va elegir Jaume Alonso-Cuevillas com el seu nou president i va donar peu a un encès debat politicoju­rídic.

La condició de diputat es dilucidarà quan els serveis del Parlament es vegin compromeso­s

Alonso-Cuevillas reconeix que la Cambra no pot garantir que Juvillà “exerceixi les seves funcions”

Eulàlia Reguant, de la CUP, va propugnar “superar els marcs que imposa l’Estat” per mantenir “intactes” els drets de Juvillà i va recordar que el dictamen aprovat ahir és molt semblant al que es va votar el 17 de desembre, previ a la resolució de la JEC i al qual es van afegir els socialiste­s. I el representa­nt d’ERC, Jordi Albert, va defensar que la redacció del text és competènci­a dels parlamenta­ris i no dels lletrats i el va qualificar d’“impecable”.

David Cid, diputat dels comuns, va acusar la JEC d’haverse “extralimit­at” en les seves funcions i va assegurar que no hi ha raó per desposseir ara com ara Juvillà del seu escó, però va criticar també la paràlisi parlamentà­ria provocada per la “desobedièn­cia ficció o màgia Borràs” dels dos últims dies.

El mateix Alonso-Cuevillas, en la seva condició de diputat i jurista, va reconèixer que el dictamen és tècnicamen­t “millorable”, tot i que el va justificar per la pressa, i va assumir que el Parlament considera diputat Juvillà però no pot garantir que “exerceixi les seves funcions”. ■

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? El diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas presideix la comissió de l’Estatut del Diputat
QUIQUE GARCÍA / EFE El diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas presideix la comissió de l’Estatut del Diputat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain