La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso llança un pla per atreure activitat d’altres regions en plena campanya castellana

Madrid preveu incrementa­r el PIB un 1,6% amb una nova llei

- AHIRD ADTIADREA

La Comunitat de Madrid va donar ahir llum verda a la seva llei de Mercat Obert per ser la primera regió d’Espanya per la qual qualsevol empresa, ja sigui una gran companyia o un treballado­r autònom, amb llicència d’activitat atorgada en qualsevol comunitat autònoma, es pugui instal·lar a la Comunitat de Madrid sense haver de demanar permisos addicional­s. “És una manera de fer Espanya”, va resumir el conseller d’Economia, Javier Fernández-Lasquetty, durant la presentaci­ó del projecte de llei.

Es tracta d’un moviment que torna a tensar la convivènci­a autonòmica després de les acusacions de dúmping fiscal proferides per altres governs regionals per la reducció d’impostos aplicada a Madrid i que, en paraules del president de la Generalita­t Valenciana, Ximo Puig, provoca “un efecte aspirador de Madrid que afecta tot el sistema financer, econòmic i mediàtic del país”.

Segons les previsions del Govern regional avançades per Lasquetty, l’aplicació de la nova llei farà Madrid “més oberta, dinàmica i atractiva”, i suposarà un augment del PIB madrileny d’un 1,6% a mitjà i llarg termini, cosa que es traduirà en una creació de riquesa pròxima a 4.000 milions d’euros anuals i uns 50.000 nous llocs de treball.

L’Executiu d’Ayuso ha posat en marxa aquesta llei sense que li importi si entra en conflicte amb autonomies on el PP posa en joc el seu poder regional, com és el cas de Castella i Lleó, immersa aquests dies en la campanya pels comicis del pròxim 13-F i que, per sobre de la resta, s’està vertebrant entorn del problema de la despoblaci­ó i la fuga de talent cap a regions limítrofes, com és la madrilenya.

De fet, una part de les ciutats del sud de la comunitat castellano­lleonesa ja estan integrades en el sistema metropolit­à madrileny, el que precisamen­t es va mirar d’evitar quan es va constituir la comunitat de Castella i Lleó i es va deixar al marge Madrid com a comunitat uniprovinc­ial.

Tot i això, la presidenta madrilenya va negar qualsevol efecte advers a la iniciativa empresa ahir i va circumscri­ure la primera llei de Mercat Lliure d’Espanya com un “compromís amb els espanyols i el seu benestar, amb la llibertat i la prosperita­t de tothom, en contrast amb els que només aspiren a mantenir la quota de poder i fragmentar el que ens uneix”.

I fins i tot va reconverti­r la “insolidari­tat” cap a Madrid, de què acusa les comunitats que menys aporten a la caixa comuna, en “solidarita­t” de Madrid cap a la resta d’Espanya. Va assegurant que, una vegada aprovada la llei, “altres comunitats autònomes tindran un model a seguir, en què podran enfortir l’intercanvi de talent a tot el país i col·laborar en l’augment de riquesa, la investigac­ió i l’ocupació”.

La iniciativa podria semblar inadequada quan el seu company de partit Alfonso Fernández Mañueco i, per extensió, el president del partit Popular, Pablo Casado s’estan jugant el futur polític a la campanya de Castella i Lleó, on es votarà el dia 13, d’aquí poc més d’una setmana. Però el cas és que el conjunt dels grups que es baten a la regió, incloent-hi el mateix PP, van evitar ahir pronunciar-se sobre la nova llei madrilenya. ■

El govern de la Comunitat madrilenya assegura que la llei “és una manera de fer Espanya”

 ?? MARTA FERNÁNDEZ JARA / EP ?? Isabel Díaz Ayuso ahir en un acte a Madrid
MARTA FERNÁNDEZ JARA / EP Isabel Díaz Ayuso ahir en un acte a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain