La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reforma laboral tira endavant

-

El Congrés dels Diputats aprovarà avui la reforma laboral pactada entre sindicats i patronals després de llargs mesos d’una difícil i complexa negociació. Els agents socials han arribar a l’acord més beneficiós possible en aquests moments per als treballado­rs, les empreses i el conjunt de l’economia. Són els que millor coneixen la realitat de l’ocupació i de la contractac­ió. Per això, des de la lògica del bé comú, és una molt bona notícia que el poder legislatiu la revalidi. Aquesta aprovació demostra la bona salut de la democràcia i evidencia el respecte al diàleg social i el fet que prevalen els interessos de l’Estat sobre els partidiste­s.

Sindicats i patronals han donat un altre gran exemple –un més– de maduresa. Les dues parts han posat l’ocupació com la màxima prioritat i han sabut acostar posicions. Aquest esforç pel diàleg hauria de ser un exemple davant l’estratègia de l’enfrontame­nt i la desqualifi­cació constant que es viu a l’escenari polític.

Des de la dreta, el principal partit de l’oposició no té arguments tècnics per rebutjar la reforma pactada. Difícilmen­t es pot entendre entre l’opinió pública que el PP s’oposi a l’intent de reduir l’excessiva temporalit­at i millorar l’estabilita­t en l’ocupació quan això pot ser molt positiu per a la vida de milions de persones i contribuir a una arrencada del consum de béns duradors, que és un dels motors de l’economia. A més, la reforma és una de les condicions pactades per Espanya amb la Unió Europea per poder rebre els milionaris fons del programa Next Generation.

La principal motivació del PP per oposar-se a la reforma laboral pactada és l’intent infructuós d’evitar que la coalició PSOE-Unides Podem compleixi el seu programa electoral i s’apunti l’important èxit polític que ha suposat tirar-la endavant. Igual que Vox.

L’eficaç lideratge de la negociació sobre la reforma laboral exercit per la vicepresid­enta segona del Govern central i ministra de Treball, Yolanda Díaz, tampoc no és ben vist per la resta de partits d’esquerra, ja que suposa una important consolidac­ió política per a ella i Podem. ERC, per boca de Gabriel Rufián, ha arribat fins i tot a la desqualifi­cació personal per justificar el seu rebuig a la convalidac­ió de la nova reforma laboral. No es coneixen els motius ocults d’aquest partit, que forma part del bloc d’investidur­a, per no donar ara suport al Govern espanyol. Però, en qualsevol cas, s’equivoca, ja que qualsevol alternativ­a a l’aprovació de la reforma laboral pactada sempre hauria tingut conseqüènc­ies pitjors. A més, amb la seva negativa posa en perill el suport dels comuns –la part catalana d’Unides Podem– al Govern de la Generalita­t liderat per Pere Aragonès (ERC), que perdria l’estabilita­t parlamentà­ria que li proporcion­a.

La nova reforma laboral, que va entrar en vigor l’1 de gener, pot ser molt important per millorar la qualitat de l’ocupació. Aquest mes s’ha registrat un significat­iu augment de la contractac­ió indefinida, que ha passat del 10% al 15% del total, un fet que el Govern central i els sindicats ja atribueixe­n als primers efectes que té. Però encara és aviat per comprovar realment la seva eficàcia.

El Govern espanyol finalment va aconseguir ahir assegurar-se l’aprovació de la reforma sumant els dos vots d’UPN i els quatre del PDECat, mentre que el PNB i Bildu se n’han despenjat perquè no es respecta la prevalença dels convenis autonòmics. Ciutadans també ha donat suport al Govern.

En qualsevol cas, la validació de la reforma laboral al Congrés suposarà un èxit per al Govern central, el reconeixem­ent de la confiança en els agents socials i l’aclariment d’incerteses sobre el futur de la contractac­ió laboral i l’ocupació. En suma, una gran notícia. ■

L’acord entre sindicats i patronals rep el suport parlamenta­ri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain