La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia i la Unió Europea

- Xavier Vives X. VIVES, economista i professor de l’IESE

La situació a Ucraïna i la potencial agressió per part de Rússia fan recordar la trobada del primer ministre britànic Neville Chamberlai­n amb Hitler a Munic l’any 1938. M’ho ha fet pensar la recent pel·lícula Munic en vigílies d’una guerra. En efecte, la cessió de territori txec a Alemanya, sense consultar els seus habitants, amb el beneplàcit de les potències occidental­s, es creu que va mostrar a Hitler la debilitat de les altres potències europees i va posar els fonaments de futures agressions i la guerra.

Vladímir Putin ha avaluat que, atesa la debilitat dels Estats Units, pel fiasco de l’Afganistan i la preocupaci­ó creixent pel pes de la Xina, i d’Europa, per la seva desunió i dependènci­a del gas rus, és el moment d’obtenir concession­s territoria­ls després d’annexionar-se Crimea el 2014.

La lliçó de l’any 1938 a Munic és que no es poden apaivagar els dictadors. Ara bé, Hitler va resultar ser un boig, de caràcter irracional, mentre que Putin té un pla a llarg termini que entronca amb l’imperi dels tsars i de la Unió Soviètica amb una estructura autoritàri­a. No pot permetre un país fronterer com Ucraïna amb una democràcia liberal que mira a Occident. Rússia es considera estafada pels avanços de l’OTAN als països veïns i vol estar envoltada d’estats satèl·lit com Bielorússi­a o, com a màxim, “neutrals” com Finlàndia.

Ningú sap on vol arribar Putin, i aquest és un avantatge del que porta la iniciativa i pensa que és millor començar una negociació amb una amenaça amb 100.000 soldats a la frontera amb Ucraïna. L’objectiu pot ser simplement mantenir-la debilitada i promoure un canvi de govern favorable mentre consolida el control a les repúblique­s separatist­es del Donbass. Més problemàti­ca sembla la possible aliança amb la Xina per fer front a les democràcie­s liberals i consolidar el model autoritari al món. No és casualitat l’activisme de Rússia al Sahel, amb França en retirada, i el suport a les autocràcie­s de Veneçuela i Nicaragua. La “cooperació estratègic­a” amb Pequín dona a Rússia la garantia que el seu feble pes econòmic (entre el d’Espanya i el d’Itàlia) no sigui un llast per a les seves ambicions, tant per tenir subministr­aments necessaris d’alta tecnologia com per exportar energia. De moment, el seu banc central ja ha acumulat gran quantitat de reserves per suportar sancions econòmique­s.

Les respostes dels EUA i de la Unió Europea són diferents. Els EUA posen l’èmfasi en la imminència d’una invasió, mentre que Europa i la mateixa Ucraïna hi treuen ferro. El president Biden amenaça Rússia amb sancions financeres en cas d’invasió (algunes poc creïbles, com la desconnexi­ó del sistema de pagaments Swift). El problema és que les repercussi­ons recaurien majorment en Europa en un hivern en què el gas rus és fonamental. La UE té poc marge de maniobra atesa la manca de polítiques comunes de defensa i d’energia. Mario Draghi ja ho va deixar clar i, per acabar-ho d’adobar, els grans empresaris italians s’han reunit telemàtica­ment amb Putin. Alemanya no vol renunciar al gasoducte Nord Stream 2 després de la seva sortida precipitad­a de l’energia nuclear. És colpidor que Biden hagi d’assegurar el subministr­ament de gas a Europa amb Qatar.

La UE progressa a cop de crisi. Aquesta podria servir per avançar cap a la integració de les polítiques de defensa i energia que són imprescind­ibles per guanyar “autonomia estratègic­a” i confrontar les ambicions russes en el futur. ■

Cal avançar cap a la integració de les polítiques de defensa i energia europees

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain