La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quim Monzó

“¡Vamos, Rafa!”

-

La victòria de Rafael Nadal sobre Daniïl Medvédev a l’Open d’Austràlia ha provocat tal eufòria que s’ha activat una recollida de firmes perquè bategin amb el seu nom l’aeroport de Palma, que ara du el nom de la ciutat i l’afegitó de Son Sant Joan. La petició l’ha iniciada Víctor Bonnín, que al·lega: “Rafael Nadal és el millor tennista de la història. És qui més mereix que l’aeroport de Palma porti el seu nom”. Qui estigui interessat a adherir-s’hi, pot ferho a Change.org, on també trobarà altres peticions sobre el tennista en qüestió. N’hi ha que demanen que li concedeixi­n el títol de duc de Manacor. Suposo que ara que els ducs de Palma ja no ho són, n’hi ha que troben a faltar títols nobiliaris mallorquin­s. D’altres proposen que el nomenin Gran d’Espanya.

Això de posar noms de persones als aeroports em sembla carrincló. Entenc que a la metròpoli de Nova York, com que n’hi ha diversos, adoptessin aquest costum (LaGuardia, Kennedy...) per diferencia­r els uns dels altres. Però és que hi ha llocs on aquesta pràctica és ridícula. ¿A què treu cap que l’aeroport de la Ricarda es digui aeroport Josep Tarradella­s Barcelona-el Prat? El de Santander es diu Seve Ballestero­s-Santander; el de Compostel·la, aeroport de Santiago-Rosalía de Castro... La primera vegada que el 1975 vaig agafar un vol cap a Nova York ho vaig fer des de l’aeroport de París-Charles de Gaulle i em va saber greu que no es digués com els francesos el coneixien –aeroport de Roissy–, perquè Roissy em remetia al lloc on es desenvolup­a l’acció d’aquella gran novel·la d’empoderame­nt feminista que és Histoire d’O.

L’únic aeroport que mai de la vida tindrà un nom afegit és a Turquia, a la ciutat kurda de Batman. Amb un topònim així, ni al despòtic president de Turquia li passaria pel cap rebatejar-lo com a aeroport Erdogan Batman. ■

Demanen que bategin l’aeroport de Palma amb el nom de Nadal

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain