La Vanguardia (Català-1ª edició)

Als vostres peus, presidenta!

- Joaquín Luna

Com a ciutadà de Catalunya, no puc estar més d’acord amb la presidenta Borràs: això va de democràcia i com que va de democràcia el més intel·ligent és decretar –bé, aconsellar els altres– el tancament del Parlament. Total...

Això va de democràcia i repressió o va de fer la guitza a ERC i encoratjar les masses amb vista a futures inhabilita­cions?

Francament, cal estar molt obcecat per adoptar aquesta decisió –gravíssima– i no aturar-se a pensar sobre el ridícul en què deixa Catalunya de portes enfora, on ja s’ha imposat –i no és a Madrid, sinó a París, Londres o Brussel·les– la imatge d’un territori ric i ociós, amb uns dirigents que es dediquen a les excentrici­tats, pròpies de nens malcriats, en nom de conceptes que a la resta del món serveixen, justament, per limitar els abusos de poder.

Això sí: nens inofensius, que no fan més que perjudicar-se mentre la resta del planeta es dedica a assumptes seriosos.

Jo nego la premissa. Per descomptat que en un període de campanya electoral els edificis públics no poden exhibir símbols partidiste­s (si us plau, no diguin que el llaç groc –aquí i ara– és de tots i no és partidista). I, per descomptat, el primer ciutadà obligat a complir les lleis és el legislador, que té la prerrogati­va de canviarles. Que potser jo tinc dret a incomplir una llei, negar-me a pagar un tribut o saltar-me el que m’irrita? Tret que hi hagi ciutadans de primera i de segona, idea que sobrevola a Catalunya, els líders de la qual defensen una democràcia sense separació de poders, com ja es va comprovar el setembre del 2017 en aquesta mateixa Cambra que avui paralitzen i degraden.

I si les normes electorals no són del grat de la majoria parlamentà­ria, aquesta té la possibilit­at de dotar Catalunya d’una llei electoral pròpia, com han fet totes –repeteixo, totes– les altres comunitats. En cas d’existir, Catalunya disposaria d’una junta electoral pròpia. Esclar que la Generalita­t segueix fidel a la llei general de l’Estat espanyol del llunyà 1985. I així, amb 31.000 vots a Girona s’aconseguei­x un escó que a Barcelona requereix 47.000 vots.

Als vostres peus, presidenta! ■

Com que això va de democràcia, clausuro –bé, ho aconsello– el Parlament

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain