La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Hem de cobrar pels serveis ambientals”

Merlès Martínez Pastora i ramadera en extensiu al Vallès Occidental

-

Hem de cobrar pels serveis ambientals que prestem”. Ho afirma Merlès Martínez, pastora i ramadera en extensiu amb 150 cabres en una finca de Vacarisses (Vallès Occidental) en què sacrifica uns cent cabrits a l’any, a més de vendre productes lactis. Va estudiar Enginyeria Agrícola i es va formar a l’Escola de Pastors de Catalunya. Va guanyar el concurs organitzat per l’Ajuntament de Vacarisses amb un projecte que inclou l’ús de les cabres per a la prevenció d’incendis forestals. Ven la carn sense intermedia­ris.

Quin és el principal problema dels ramaders en extensiu?

Els rendiments que obtenim no són els mateixos que els de la ramaderia intensiva. Hem de competir amb un mercat dur. A més a més, no rebem cap tipus d’ajuda per la gestió forestal que estem fent.

No veu reconeguda la seva feina?

Les explotacio­ns intensives perjudique­n el medi ambient i perceben subvencion­s. En canvi, la ramaderia extensiva ofereix beneficis ambientals, i no rebem ajuts. El problema és que molts dels ajuts de la PAC estan mal plantejats. Nosaltres tenim només 5 hectàrees de camp, però pasturem 120 ha forestals. La PAC no té en compte el bosc que estem gestionant.

Com veu el debat sobre la carn a Espanya?

El consumidor exigeix cada vegada més segells de benestar animal i reclama que s’evitin els danys ambientals que provoquen les granges intensives.

Quins avantatges té la venda directa que fa vostè?

Als petits productors estalviarn­os intermedia­ris ens permet marcar el preu que considerem just, sense que ningú ens hagi de dir a quant hem de vendre el cabrit o la llet. Amb la venda directa, la gent sap què fem, de manera que pren consciènci­a que comprar un cabrit ajuda a fer una gestió forestal i que cuida els boscos del meu poble o la meva ciutat. Es tracta que ens comprin per tot el que hi ha al darrere.

S’hauria d’etiquetar la carn de la ramaderia extensiva?

És bàsic. Tota la carn no es pot ficar al mateix sac. No hi ha una normativa per a aquests procedimen­ts artesans. Necessitem un etiquetatg­e adequat tant amb la carn com amb els productes lactis.

Quines mesures concretes demanaria a l’Administra­ció?

Els que treballem en la ramaderia extensiva i en la protecció forestal hem de cobrar pels serveis ambientals. De la mateixa manera que els que utilitzen màquines desbrossad­ores cobren, nosaltres hem de cobrar pels nostres serveis ambientals. Si fos així, podríem ajustar una mica més el preu del nostre producte.

S’ha de millorar?

Crec que caldria informar dels impactes ambientals de la ramaderia intensiva, dels productes que contaminen. Dir a la gent: “Miri, si menja aquesta carn, hi ha aquests impactes”. Seria el mateix que quan s’informa de les begudes ensucrades.

I què més?

Caldria donar facilitats per implantar la ramaderia extensiva. Seria important facilitar l’accés a les terres i a l’habitatge, que et puguis instal·lar a la zona. L’accés a la terra és un dels principals problemes. Nosaltres vam poder accedir a la terra, però només per un període (15 anys). És important garantir la continuïta­t d’aquests projectes, perquè de vegades s’inicien moltes coses però no s’acaba de consolidar res. Necessitem el suport de la Diputació de Barcelona. Els pastors estem abandonats, i s’ha de fer alguna cosa en aquest sentit. ■

Consumit “Necessitem un etiquetatg­e adequat per a la carn i els productes lactis”

 ?? XAVI JURIO ?? Merlès Martínez té 150 cabres que pasturen a l’entorn de la muntanya de Montserrat
XAVI JURIO Merlès Martínez té 150 cabres que pasturen a l’entorn de la muntanya de Montserrat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain