La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya eliminarà el cribratge amb tests d’antígens a les escoles dilluns vinent

Les quarantene­s es mantenen, però Salut vol que se’n modifiqui el protocol

- OSEP FITA MaIEeTona

La sisena onada es continua desacceler­ant a Catalunya. Tant, que la Generalita­t ha decidit eliminar a partir de dilluns vinent el cribratge mitjançant test d’antígens (TAR), no les quarantene­s, que s’ha estat duent a terme durant l’últim mes a les escoles i que permetia als alumnes que havien estat contactes de positius poder accedir a un test. La mesura continuarà vigent només per al col·lectiu de professors i a les escoles d’educació especial, tal com va anunciar ahir la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

“Som davant d’un descens ràpid i molt clar de la incidència, sobretot en el grup de joves”, va subratllar Cabezas. I va facilitar una xifra: un 86,6% de la població a Catalunya ha tingut contacte amb el virus ja sigui a través de la vacunació o havent-se infectat, “amb la qual cosa té algun tipus d’immunitat”. És per això, va remarcar, que Salut veu idoni en aquest context suprimir el cribratge a les escoles. Cal tenir en compte que la incidència acumulada a set dies entre els nens de 0 a 9 anys, que va arribar al pic el 22 de gener amb 7.695 casos per cada 100.000 habitants, ha caigut en picat fins als 3.841 casos, mentre que el grup de 10 a 19 anys ha passat del màxim de 5.659 casos el 21 de gener fins als 4.672 actuals.

El protocol de quarantene­s, al contrari, continuarà com fins ara. Les classes on es detectin més de quatre positius (o un 20% dels alumnes s’hagin contagiat els últims set dies) hauran de continuar fent la quarantena.

Cabezas va explicar que, per sobre dels 12 anys, s’aplica el criteri general de quarantene­s i només s’han d’aïllar les persones que no estan immunitzad­es, és a dir, que no han rebut cap dosi de

Només els professors rebran la recepta per fer-se un TAR quan hi hagi un positiu a l’aula

la vacuna o no han passat la malaltia els últims mesos.

El protocol de cribratge per al professora­t continuarà vigent pel fet que és “un col·lectiu necessari” i que desenvolup­a la seva funció “en un entorn de molta relació”, va dir.

En aquest sentit, ha recordat que quan hi hagi un positiu a la classe, al professor se li activarà, com ha estat passant fins ara, la recepta correspone­nt per poder anar a una farmàcia i fer-se un TAR. També podran anar a la farmàcia els pares que ja tinguin una recepta emesa. Serà a partir de dilluns, ha matisat la secretària de Salut Pública, quan aquestes es deixaran de generar.

Cabezas va explicar la intenció que la reducció de les quarantene­s, tant en l’àmbit comunitari com a les escoles, es tractés ahir a la reunió del Consell Interterri­torial de Salut, i que ja prèviament, des de Catalunya, s’havia traslladat a la ministra Carolina Darias la necessitat de replanteja­r el protocol.

Tot i que no va detallar de quina manera, Cabezas va explicitar que la situació actual ha canviat molt respecte a mesos anteriors i va recordar que alguns països han decidit rebaixar les quarantene­s a cinc dies (a Espanya, ara mateix, estan fixades en set dies).

La Generalita­t ja va anunciar dimarts la voluntat d’eliminar les quarantene­s a les escoles abans que acabi el mes de febrer, segons va avançar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Finalment, la secretària de Salut Pública tampoc no es va mostrar partidària de modificar els grups de convivènci­a estable, que entén que són “la base” d’uns protocols que creu que són d’“èxit”. En aquest sentit, desatén una de les peticions fetes per la Societat Catalana de Pediatria, que també demanava l’eradicació de les mascaretes al pati, i de manera progressiv­a a les aules, i la supressió de les quarantene­s. ■

 ?? EDUARDO PARRA C Bn ?? Els alumnes que ja tinguin una recepta emesa sí que podran anar a la farmàcia per fer-se una prova
EDUARDO PARRA C Bn Els alumnes que ja tinguin una recepta emesa sí que podran anar a la farmàcia per fer-se una prova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain