La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adeu a les notes escolars?

Els professors continuara­n avaluant cada trimestre i els pares rebent els resultats dels fills el curs que ve a Catalunya

-

L’esborrany del decret de currículum que ha presentat la Generalita­t als docents aquesta setmana incorpora algunes novetats respecte a les avaluacion­s dels alumnes, però no suposa que els pares rebran menys informació sobre l’evolució acadèmica dels fills. Es promou una avaluació competenci­al rica en informació del progrés del nen en cada matèria o àrea de coneixemen­t, i, una altra novetat, s’eliminen les notes de final de curs en cursos senars a l’etapa de primària.

Això obliga a canviar la freqüència amb què els docents informen els pares de l’evolució dels seus fills? No, els centres continuara­n avaluant per trimestres i les famílies tindran informació periòdica dels progressos de l’escolar. El sistema se sosté sobre tres potes: centre, família i alumne.

Significa que s’obliga els centres a eliminar les notes tal com es reben ara? No. En aquest apartat hi ha poca novetat. Es manté al butlletí de notes la gradació d’assoliment­s, d’excel·lent, notable, suficient i l’únic que varia és no assoliment per en procés d’assoliment.

Canvia alguna cosa? Sí. S’impulsa que els centres vagin cap a una avaluació diferent de la purament quantitati­va i s’eliminen les qualificac­ions de primer, tercer i cinquè de primària.

El Departamen­t d’Educació proposa eliminar les notes oficials, les que tenen caràcter administra­tiu, dels cursos senars de primària. No són les notes que reben els pares, sinó les que rep l’administra­ció sobre cada alumne. S’entén que els diferents ritmes de creixement dels nens en aquestes edats, compreses entre els 6 i els 11 anys, no permet precisar uns objectius de currículum anuals. Es prioritza el que s’anomena cicles. Hi ha tres cicles a primària: primer i segon; tercer i quart; cinquè i sisè. Les diferèncie­s de maduresa entre els 6 i els 7 anys, per exemple, poden portar un alumne a llegir amb dificultat un text i un altre a llegir d’una tirada. Per això, l’esborrany del document planteja que les repeticion­s, si són necessàrie­s, es facin quan acabi el cicle. Abans de la llei Wert, ja s’incidia en la validesa de final de cicle. A secundària, l’administra­ció recollirà les notes per cursos.

Però el canvi substancia­l no es troba en la supressió d’aquestes notes finals, sinó en la manera d’avaluar dels docents, més complexa i amb més evidències avaluadore­s, i en la informació que previsible­ment rebran els pares, més qualitativ­a. Com deia el professor Sergio del Moral en una entrevista en un altre mitjà, no val per res dir a un tennista en un entrenamen­t que el seu servei és de nivell 7o assoliment notable si no va acompanyat d’una valoració objectiva i de les possibilit­ats de millora. En una avaluació formativa, el nen sap els objectius i criteris amb què serà avaluat. Per exemple, en una exposició oral se li dirà prèviament que se li valorarà el coneixemen­t del tema, el vocabulari i la dicció.

Els sabers de la lògica de l’educació tradiciona­l passen a competènci­es. I el currículum que desplegui la nova llei d’Educació espanyola es basa en competènci­es (impulsat a Catalunya des de fa cinc anys).

“L’avaluació –insisteix el document– ha de permetre que, tant el professora­t com els alumnes, puguin identifica­r les dificultat­s i els errors que sorgeixen al llarg del procés educatiu i prendre les decisions oportunes per aconseguir els objectius”. ●

S’impulsa que les escoles i els instituts vagin cap a una avaluació diferent de la purament quantitati­va

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? L’administra­ció recollirà les notes de cicles a primària
MANÉ ESPINOSA L’administra­ció recollirà les notes de cicles a primària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain