La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona reobrirà tota la planta hotelera malgrat la crisi

El Mobile garanteix un 30% de l’ocupació i el sector espera recuperar la normalitat a la primavera

- S R S S Ba celona

El Mobile World Congress no marcarà l’abans i el després que voldrien els hotelers, però sí que significar­à l’inici d’una tendència a l’alça després de dos anys de crisi. Les 10.000 habitacion­s reservades pels organitzad­ors del Mobile ja estan garantides, ja que la clàusula covid permet cancel·lar sense recàrrecs fins a un mes abans de l’esdevenime­nt, i el congrés començarà d’aquí tres setmanes i mitja. No serà el revulsiu que esperava el sector, perquè, en el millor dels escenaris, al voltant d’un 20% dels establimen­ts encara estaran tancats, però sí que es preveu una relativa tornada a la normalitat a partir de la primavera, amb l’obertura, llavors sí, del 100% dels hotels. Cap s’haurà quedat pel camí.

Malgrat el cop econòmic que ha suposat la pandèmia per al sector –“En dos anys hem deixat de facturar uns 2.500 milions”, assegura el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos–, cap dels establimen­ts no té previst tancar definitiva­ment. “Els que estan tancats ara ho estan per decisió estratègic­a; les operacions de transmissi­ó de propietat es van fer per situacions financeres específiqu­es, però està previst que reobrin tots”, afegeix Clos.

En aquests moments un 27% dels hotels continuen inoperatiu­s, i, a causa de les baixes ocupacions de les últimes setmanes, que ara se situen entre un 10% i un 15%, una desena d’establimen­ts tenen previst tancar aquests dies per reobrir a finals de mes. “Però a començamen­ts de març estarem més a prop del 80% que del 70% del parc hoteler obert”, apunta Manel Casals, director general del gremi.

Si la pandèmia no ofereix noves sorpreses, com les que han marcat en negatiu l’evolució de l’any passat, i l’aixecament de les restriccio­ns es continua consolidan­t, el gremi espera tenir tots els hotels oberts a finals de la primavera. Les previsions per a l’estiu són optimistes: “Entre un 10% i un 15% per sota d’un any normal, cosa que significa ocupacions d’entorn d’un 65% i un 70% i amb tot el parc hoteler en marxa”, afegeix Clos.

La perspectiv­a del Mobile i de la resta dels esdevenime­nts previstos, entre els quals l’ISE, contribuei­xen a consolidar una recuperaci­ó que serà progressiv­a i que depèn tant del turisme de lleure com del profession­al, primer de l’europeu i després de la resta del món”, apunta Clos, que manté que, “fins que no recuperem el visitant dels Estats Units, no farem el salt”.

El gremi va presentar ahir el balanç del 2021, “un any dolent per a l’activitat turística i hotelera que es pot distribuir en tres períodes que constaten i reflecteix­en la incertesa i les pujades i baixades constants”. Així, entre el gener i l’abril, amb un 25% dels hotels oberts, amb

“Fins que no recuperem el visitant dels Estats Units no farem el salt”, manté el president del Gremi

prou feines es va assolir un 25% de l’ocupació. Entre el maig i el setembre, amb la meitat dels hotels disponible­s, l’ocupació va ser d’un 50%. I, entre l’octubre i el desembre, quan s’esperava tenir oberts un 85% dels establimen­ts, la xifra va ser d’un 73%, i les ocupacions, d’entre un 20% i un 30%. En aquest negre Nadal, cal destacar l’ocupació mitjana del voltant d’un 60% que es va registrar la nit de Cap d’Any.

L’obertura d’hotels és l’únic indicatiu a l’alça al llarg del 2021, i s’ha passat dels 107 operatius al gener als 244 de l’agost, els 275 del setembre i els 318 del desembre, la millor xifra des del 2019, però lluny dels 438 hotels que hi ha a la ciutat. La sisena onada va frustrar les previsions, i no es va arribar al desitjat 85% d’establimen­ts en marxa a finals d’any, un objectiu que ara es trasllada a la primavera. L’ocupació, irregular, va estar en caiguda lliure des de l’octubre malgrat l’ajustament de preus “que hem hagut de fer per, a falta de turistes internacio­nals, ser atractius per al turisme nacional”. ●

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Actualment, un 73% dels hotels són oberts; són 318 dels 438 que hi ha a la ciutat
MANÉ ESPINOSA Actualment, un 73% dels hotels són oberts; són 318 dels 438 que hi ha a la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain