La Vanguardia (Català-1ª edició)

Clarasó, el menys conegut d’un triumvirat cèlebre

- Lluís Permanyer

Un triumvirat va presidir amb llarguesa i autoritat una extensa etapa artística: Rusiñol, Casas i Clarasó. No només els unia la creativita­t, i és que per sobre de tot van ser amics inseparabl­es amb detalls i situacions emocionant­s. Els dos pintors són molt ben coneguts en totes les seves facetes, i la bibliograf­ia sobre ells és nodrida. L’escultor, en canvi, ha estat gairebé ignorat i va caure quasi en l’oblit.

Per fi s’ha omplert aquest buit, gràcies a l’estudi i la investigac­ió exemplars que durant tants anys ha dut a terme l’acreditada professora i escriptora Isabel Coll Mirabent. El resultat és el formidable llibre que acaba de publicar: Enric Clarasó, escultor (edita El Centaure Groc).

La biografia, 84 anys enriquits per una intensitat considerab­le, ha estat explicada amb la minuciosit­at exigible. Apareix plena d’informació innovadora i rica en detalls, cosa que permet entrar a fons en el tarannà del personatge, ric en facetes i curiositat­s.

Traçar un perfil així facilita entrar i entendre determinat­s aspectes de la seva extensa tasca creativa, narrada per ella amb la profundita­t merescuda.

És molt destacable la investigac­ió afinada que ha permès

La monografia d’Isabel Coll recupera l’escultor i tanca el deute d’un oblit injust

trobar no pas poques escultures desconegud­es. I una vegada reunida aquesta exploració, l’autora dedica unes descripcio­ns molt clares que permeten valorar-ne el resultat, fins i tot en aspectes interns que podrien passar inadvertit­s. Una novetat de gran interès consisteix a informar sovint amb imatges relatives a temes semblants abordats per escultors coetanis, sobretot estrangers i fins i tot genis d’altres segles; així es pot valorar com Clarasó aportava la seva interpreta­ció personal, sense caure mai en la imitació.

L’estudi de l’obra es perfeccion­a amb el capítol següent, el catàleg raonat, organitzat en capítols: col·laboració amb l’arquitectu­ra, figures, retrats, monuments públics, imatges religioses i obra funerària. I s’hi afegeix la transcripc­ió de la correspond­ència, que aporta informació inesperada sobre aspectes complement­aris.

Isabel Coll no ha modelat el personatge, sinó que l’ha cisellat, cosa que suposa llegar una obra en matèria definitiva. El deute injust mantingut amb Enric Clarasó, un dels escultors més destacats del canvi de segle, queda, doncs, tancat a la perfecció. ●

 ?? ?? Inauguraci­ó clàssica: Casas, Clarasó i Rusiñol exposaven plegats a la Sala Parés
Inauguraci­ó clàssica: Casas, Clarasó i Rusiñol exposaven plegats a la Sala Parés
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain