La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detinguda per ciberasset­jament a Peña

L’arrestada a Barcelona, de 22 anys, “vigilava” l’actriu catalana “a tota hora”

- JOAQUÍN VERA Madrid

L’actriu Candela Peña respira més tranquil·la. La Policia Nacional ha aconseguit identifica­r –i detenir– la persona que durant vuit mesos s’ha amagat darrere de nombrosos perfils falsos a les xarxes socials que servien per assetjar, pressionar i amenaçar de mort l’artista i el seu fill de deu anys. “Estic aterrida”, va arribar a denunciar públicamen­t en un intent de visibilitz­ar el seu calvari. L’arrestada pels agents és una jove de 22 anys resident a la província de Barcelona.

Peña, nominada als premis Goya en vuit edicions i que ha aixecat l’estatueta en tres ocasions, rebia –sobretot a través d’Instagram– “milers de missatges” en què es barrejava l’“amor” amb l’“odi” i l’“admiració” amb la “decepció”, segons fonts policials. Atacs verbals que es repetien des de mesos abans que decidís denunciar davant la Policia Nacional i posteriorm­ent de manera pública –també a través d’Instagram–. “Aquesta merda d’ésser humà em té trinxada”, va denunciar l’actriu, que ja el maig del 2021 apuntava que “tots” els insults i amenaces provenien “del mateix ésser deplorable”.

Peña va denunciar a comissària que era víctima d’un “incessant assetjamen­t i amenaces greus de mort”, i així es va posar en marxa la investigac­ió. L’actriu de 48 anys va aportar, segons les mateixes fonts, més de 40 pàgines de captures de pantalla de centenars de publicacio­ns i missatges dirigits contra ella. L’ara detinguda assetjava l’actriu “generant-li angoixa i preocupaci­ó, no només pel contingut sinó per la por de patir algun tipus de dany personal”.

Més endavant va fer pública la denúncia. Segons va declarar després, ho va fer “per pura inconscièn­cia”, però va assegurar que no es penedeix de “res”. “Us desitjo a tots bona nit, això lamentable­ment és un exemple per demostrar que no ha nascut qui apagui el nostre camí perquè la llum va en cadascun de nosaltres... Qui no en tingui que s’apagui sol... No més maltractam­ent, violència, agressió i amenaces. Gràcies i fi de l’espai a les escombrari­es”, va publicar Peña després d’anunciar que l’afer estava en mans dels agents.

L’arrestada, lluny d’arronsar-se per l’anunci de denúncia, es va tornar més virulenta contra l’actriu catalana i va apujar el to dels missatges apuntant en aquesta ocasió també contra el seu fill menor d’edat: “Filla de la grandíssim­a puta, si no em treus la denúncia et juro que mato el teu fill. I aquesta vegada no és broma”. I encara quedava més en el malson que li ha tocat viure a Peña. Un altre missatge en “la incessant escalada de fustigació” –en paraules de la Policia– va arribar quan l’assetjador­a li va enviar una fotografia en què se la podia veure amb el seu fill Román a coll. “No sé d’on va treure aquesta foto, estic aterrida, d’on l’ha treta? No he compartit mai una foto amb el meu fill”, va assegurar ella públicamen­t.

Gràcies a la investigac­ió, que s’ha allargat durant més de mig any, els agents van obtenir les dades dels perfils –de més d’una vintena de comptes creats a Instagram– i les dades tècniques associades. Després de l’arrest, asseguren els investigad­ors, la Policia va constatar que la detinguda “vigilava i controlava els moviments” de Peña i “sabia on era i què feia en tot moment”. ●

L’arrestada va crear més de 20 perfils falsos per enviar “milers” d’insults i amenaces

 ?? JAVIER CEBOLLADA / EFE ?? Candela Peña a la gala dels premis Feroz dissabte
JAVIER CEBOLLADA / EFE Candela Peña a la gala dels premis Feroz dissabte
 ?? POLICÍA NACIONAL / EP ?? Amenaces de mort
Dos missatges intimidato­ris que va rebre Candela Peña i que va difondre ahir la policia. L’assetjador­a tenia una foto de l’actriu amb el seu fill, que la guanyadora de tres Goya no sap d’on va treure, ja que no fa públiques les fotos amb ell
POLICÍA NACIONAL / EP Amenaces de mort Dos missatges intimidato­ris que va rebre Candela Peña i que va difondre ahir la policia. L’assetjador­a tenia una foto de l’actriu amb el seu fill, que la guanyadora de tres Goya no sap d’on va treure, ja que no fa públiques les fotos amb ell
 ?? CNP ??
CNP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain