La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llarga vida a ‘El foraster’

- Albert Domènech

Molt pocs programes de la graella de la televisió actual són capaços de provocar-me una amalgama d’emocions com l’espai de TV3 El foraster. Sense més artificis que la recerca de l’autenticit­at dels habitants de petites poblacions catalanes, el programa que presenta Quim Masferrer arriba a les nou temporades sense variar gens ni mica la fórmula amb què va néixer, i es consolida com un dels espais més estimats de la cadena pública catalana. I això, en un moment en què tot va tan ràpid i tenim més opcions i alternativ­es que mai, té un mèrit tremebund.

Masferrer connecta amb els vilatans de cada localitat, però també amb els espectador­s, aferrat a la naturalita­t i valent-se únicament de les històries d’uns protagonis­tes anònims però que omplen la pantalla amb les seves reflexions, comentaris, accions o escenes quotidiane­s, que, en molts casos, ens tornen la fe en l’ésser humà. El còmic sap com donar a cadascun el lloc que mereix, en un homenatge sense caspa ni safareig a les vivències personals que valida l’afirmació que tots tenim una entrevista.

El programa s’acompanya d’una fotografia espectacul­ar, amb plans meravellos­os dels pobles, que tens ganes de descobrir una vegada s’acaba el monòleg. I no només pels paratges, sinó també per coincidir amb les persones que per un dia es converteix­en en l’orgull de la seva localitat i en els herois anònims d’un espectador àvid d’històries més veritables i no tan artificial­s com les que imperen a la televisió actual. Amb ells passem del riure a la llàgrima en dècimes de segon, sense necessitat d’impostar absolutame­nt res, i creant un viatge emocional des de l’empatia i en només 50 minuts de programa.

Quim Masferrer construeix amb tot això un monòleg variat en què l’emoció preval sobre la resta convertint les petites històries anònimes que ha viscut en un reclam públic i apel·lant a tota hora al sentit de l’humor i a la sana necessitat de saber riure’s d’un mateix.

El presentado­r és capaç de trobar el difícil equilibri entre la comèdia i el drama sense perdre en cap moment la complicita­t amb els veïns ni amb els espectador­s que som a casa i que ens identifiqu­em amb molts d’aquests relats, històries i vides que, gràcies al programa, sempre perduraran en la memòria. I això no té preu. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain