La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tanxugueir­as va rebre un 70% del vot telemàtic, i Chanel, un 4%

RTVE desglossa els vots i exigeix respecte per al jurat profession­al

- FRANCESC PUIG Barcelona

Davant la polèmica aixecada per l’elecció de Chanel per a Eurovisió 2022, RTVE es va veure ahir una mica forçada a celebrar una roda de premsa en què es va reiterar l’èxit del Benidorm Fest com a fórmula per elegir el representa­nt d’Espanya a Eurovisió, es va mostrar el suport a la guanyadora i es va recalcar una altra vegada que es treballarà perquè les deficiènci­es detectades aquest any no es repeteixin l’edició vinent.

Amb contundènc­ia, la directora de comunicaci­ó de RTVE, María Eizaguirre, va afirmar que el Benidorm Fest havia suposat “l’èxit de la música espanyola” i que havia estat “malgrat les possibles deficiènci­es, un exemple de fraternita­t i d’aquesta Espanya unida, plural i diversa”. Va insistir que “aquí tots són guanyadors, no hi ha perdedors” i que per a RTVE “les 13 cançons eren idònies per representa­r Espanya a Torí”.

Eizaguerri va defensar la profession­alitat i independèn­cia dels cinc membres del jurat i va exigir respecte per a tots ells. “Són profession­als amb una llarga trajectòri­a i una experiènci­a dilatada que van ser elegits pels coneixemen­ts que tenien”. La directiva va assegurar que el jurat “va votar amb absoluta llibertat i sense cap tipus de coacció o amenaça”.

El secretari general de RTVE, Alfonso Morales, va oferir el desglossam­ent dels vots que van donar el triomf final a Chanel i que es repartien entre un jurat profession­al (50%), una mostra demoscòpic­a (25%) i el televot (25%).

En el vot telemàtic es van rebre 192.000 vots. De 56.623 trucades, 41.620 van ser per a Tanxugueir­as, que van guanyar amb gran diferència Rigoberta Bandini, que en va rebre 6.366. Per SMS, també van guanyar les artistes gallegues, amb 94.220 vots per 28.340 per a Rigoberta. En percentatg­e Tanxugueir­as van tenir un 70,75%; Rigoberta Bandini, un 18,8%; i Chanel, un 3,97%. En vot demoscòpic Tanxugueir­as va rebre 2.758 punts (14,59%); Chanel, 2.624 punts (13,88%); i Rigoberta Bandini, 2.555 (13,52%). I finalment, el jurat profession­al va donar 51 punts a Chanel, 46 a Rigoberta, 39 a Blanca Paloma, 37 a Rayden i 30 a Tanxugueir­as i Xeinn.

Eizaguerri va reiterar el suport de RTVE a l’honor i la imatge de Chanel, del jurat i de totes les parts implicades, i va destacar “l’abraçada fraternal” de Chanel i Rigoberta Bandini com a símbol d’aquesta edició del Benidorm Fest. També va avançar que ja s’està treballant “en la gira europea que es farà amb Chanel en aquest camí cap a Torí”. ●

 ?? JAVIER LOPEZ / EFE ?? La directora de comunicaci­ó de RTVE, María Eizaguirre, ahir
JAVIER LOPEZ / EFE La directora de comunicaci­ó de RTVE, María Eizaguirre, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain