La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BCN Film Fest reivindica­rà la figura del productor Jeremy Thomas

S’hi projectara­n les noves pel·lícules de Cumberbatc­h, Depardieu i Oliver Stone

- ASTRID MESEGUER Barcelona

Novament amb l’eix conductor entre cinema i literatura, el Festival Internacio­nal de Cinema de Barcelona-Sant Jordi (BCN Film Fest) va desgranar ahir un primer avançament de la sisena edició, que tindrà lloc entre el 21 i el 29 d’abril a la seva seu habitual dels cinemes Verdi. En paraules de la directora del certamen, Conxita Casanovas, aquesta edició té la intenció de ser “alegre, lluminosa i vitalista, i reivindica­r figures inspirador­es”. Una d’aquestes figures és la de Jeremy Thomas, el cèlebre productor-autor de cintes icòniques com L’últim emperador o El cielo protector o Crash, que serà homenatjat dins la secció Imprescind­ibles amb una selecció dels seus millors treballs. “Els productors sempre han estat una mica al marge, i ara els volem reivindica­r”, va assenyalar Casanovas. Precisamen­t L’últim emperador, dirigida per Bernardo Bertolucci, serveix d’inspiració per al cartell d’aquest any, que representa el petit Pu Yi corrent cap a la llum en una clara al·lusió a “les ganes que tenim de sortir i compartir”.

Thomas, a més, protagonit­zarà un col·loqui a la Filmoteca de Catalunya amb Mark Cousins, director del documental The storms of Jeremy Thomas, en què tots dos recorden algunes de les pel·lícules produïdes pel britànic en una road movie de cinc dies a través de la França rural que s’exhibirà a la secció oficial fora de competició.

Dins la secció oficial a concurs es podrà veure JFK revisited: through the looking glass, documental que va cridar l’atenció a Canes i en què Oliver Stone torna a bussejar en els enigmes de l’assassinat de John Fitzgerald Kennedy trenta anys després de JFK.

A The electrical life of Louis Wain,

Benedict Cumberbatc­h interpreta un excèntric pintor britànic del segle XIX que es va fer popular immortalit­zant gats.

A les ordres de Patrice Leconte, Gérard Depardieu investiga la mort d’una jove a la pell d’un comissari a Maigret; Marc Dugain està darrere d’Eugénie Grandet, una història protagonit­zada per una noia el pare gasiu de la qual no veu de bon ull els atractius pretendent­s de la seva filla; i Mark Rylance encarna Maurice Flitcroft, un operador de grues que va aconseguir entrar al British Open de Golf el 1976 sense haver jugat mai a aquell esport a The phantom of the Open.

Qui també vindrà a presentar pel·lícula és el director d’origen israelià Yvan Attal, que amb Les choses humaines reuneix la seva parella sentimenta­l Charlotte Gainsbourg i el seu fill Ben Attal en un drama al voltant d’un jove acusat d’haver violat una noia. Arran de l’èxit de la sèrie Gambito de dama, el certamen exhibirà fora de competició The World Champion, del rus Aleksei Sidorov, que reconstrue­ix la mítica partida d’escacs del 1978 entre Anatoli Kàrpov, llavors campió del món, i el seu antic mestre Viktor Korxnoi.

El mateix Karpov presentarà la cinta a Barcelona i aprofitarà l’ocasió per jugar una partida simultània amb vuit rivals. També fora de competició hi ha Claire Simon i el seu I want to talk about Duras, documental sobre Marguerite Duras i el seu amant homosexual. A la secció China by Cine Asia es podrà gaudir de The battle at lake Changjin, el film xinès més taquiller de la història del país asiàtic.

Com a novetats, la directora del festival va destacar la nova secció de curtmetrat­ges a càrrec de l’escola de cinema ESCAC, amb una selecció de títols a competició, i la incorporac­ió de dos nous socis: Netflix i el Grup 62. D’altra banda, el glamur i la catifa vermella tornaran a brillar en un esdevenime­nt que prioritzar­à sobretot la qualitat i que manté preus populars a 3,90 euros l’entrada, amb la intenció de “recuperar el públic que ha abandonat les sales de cinema en aquests temps de pandèmia”. ●

 ?? BCN FILM FEST ?? Benedict Cumberbatc­h interpreta un excèntric pintor de gats a The electrical life of Louis Wain
BCN FILM FEST Benedict Cumberbatc­h interpreta un excèntric pintor de gats a The electrical life of Louis Wain

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain