La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una oportunita­t per a Boí Taüll

Els Campionats d’Europa passen per l’estació més alta del Pirineu

- Lanieve@lavan uardia.es

Compte enrere a Boí Taüll per a la celebració dels Campionats d’Europa d’esquí de muntanya, un esport que serà olímpic el 2026. Atorgat per la Federació Internacio­nal de Muntanya (ISFM), el certamen donarà el tret de sortida a l’estació dels FGC dimarts vinent, 8 de febrer, i s’allargarà fins al diumenge següent.

Li ha costat, però ha valgut la pena. L’esquí de muntanya, conegut també com a skimo, s’estrenarà als Jocs Olímpics de Milà-Cortina 2026. De les quatre proves que acollirà l’europeu de Boí Taüll la setmana que ve –vertical, esprint, individual i relleus–, les tres últimes ja debutaran com a olímpiques. Així doncs, les competicio­ns dels Campionats d’Europa ja seran en format olímpic.

El campionat europeu s’espera amb candeletes a l’estació ribagorçan­a. “Boí Taüll té la gran oportunita­t d’entrar com a seu d’una prova mundial”, explica David Ros, director de l’estació. Les competicio­ns, representa­des per més de quinze països, acolliran un total de 250 corredors. L’esforç d’aquestes proves podria tenir recompensa. “L’europeu ajudarà a posicionar-nos de cara a uns possibles Jocs Olímpics al Pirineu”, afegeix.

Després de la benvinguda dels equips el dilluns 7 de febrer al pla de l’Ermita i la cerimònia d’obertura el dimarts 8 al poble de Taüll, dimecres i dijous tindran lloc les proves d’esprint i vertical, i dissabte i diumenge es disputaran la individual race i relleus, respectiva­ment. Unes proves amb l’aposta espanyola encapçalad­a per Oriol Cardona, amb opcions a l’esprint, o Albert Pérez (sub 23), en vertical. Sense obviar els joves U20 Ot Ferré, Marc Rádua o Maria Costa.

L’estació més alta del Pirineu, Boí Taüll (2.751 m), té un marc idoni per a la disputa de la competició internacio­nal d’esquí de muntanya. La seva altitud dona accés a molts cims. “Sens dubte, l’estació dels FGC procura una de les cares del Pirineu més salvatge amb diversos recorregut­s”, diu el director de Boí Taüll.

L’esquí de muntanya s’ha popularitz­at en aquesta zona pirinenca. Com a esport ha anat creixent dia a dia en nombre d’adeptes entre els runners, ciclistes o maratonian­s. “La disciplina de l’skimo s’ha fet un lloc molt potent entre els nostres aficionats”, conclou Ros. ●

Boí (2.751 m) acull les proves vertical, esprint, individual i relleus, les tres últimes olímpiques a Milà-Cortina’26

 ?? OR O    R O ?? Oriol Cardona, l’atleta amb més opcions
OR O R O Oriol Cardona, l’atleta amb més opcions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain