La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inflació de l’eurozona puja fins al 5,1% al gener i afegeix pressió al BCE

-

La inflació de l’eurozona va sumar una dècima més en taxa interanual al gener i es va situar en el 5,1%, rècord històric des que existeix la moneda única, segons va informar ahir

Eurostat. Els preus generals no afluixen, encara que en la inflació subjacent, que exclou del còmput l’energia i altres components volàtils com els aliments, sí que es va produir una certa relaxació al caure tres dècimes i tancar el mes en el 2,3%.

Lituània va ser el país de l’eurozona on més va augmentar la inflació (12,2%), seguit d’Estònia (11,7%) i Eslovàquia i Bèlgica (8,5%). Al contrari, França va ser el país on menys va créixer (3,3%), seguit de Portugal i Finlàndia (3,4%). A Espanya, la inflació va ser del 6,1%.

El canvi d’any no ha suposat cap alleujamen­t al que és ja, sense cap gènere de dubte, un problema de primera magnitud a l’eurozona. Una inflació elevada afecta la competitiv­itat de les exportacio­ns, però té altres efectes potencials molt nocius com la reducció dels marges empresaria­ls i les caigudes de la inversió de les empreses i el consum de les famílies.

Per aquesta raó, els bancs centrals d’arreu del món utilitzen normalment la política monetària convencion­al i heterodoxa per combatre la inflació. Així està passant als Estats Units –on la Reserva Federal ja ha deixat clar que apujarà els tipus d’interès en la reunió del seu comitè de mercat obert del març–, entre altres països, però no pas a l’eurozona.

El Banc Central Europeu (BCE) no mou fitxa encara i prefereix esperar que els preus es moderin a mesura que es resolguin els colls d’ampolla derivats dels problemes a la cadena de subministr­ament i es moderi l’alça dels preus energètics. Avui, el consell del BCE

no farà res que li suposi allunyar-se del guió marcat a les reunions precedents. Vitor Constancio, exvicepres­ident del BCE i sense cap responsabi­litat en la institució, va explicar ahir que “el lleuger augment de 0,1 punts en la inflació no és raó per a cap canvi en l’enfocament i les expectativ­es del BCE”.

El preu oficial dels diners a l’eurozona està ancorat en el 0% des del març del 2016, quan la institució que presidia llavors Mario Draghi buscava accelerar el crèdit, el creixement i... la inflació. Ara, en l’escenari suposadame­nt postpandèm­ia, el creixement és relativame­nt fort i la inflació està pels núvols. Però els tipus, que el BCE no ha apujat des del 2011, continuen exactament al mateix lloc, el 0%, amb la facilitat de dipòsit –l’interès amb què es remunera als bancs pels seus diners– en el 0,5% negatiu.

Fora de Frankfurt, als mercats, els senyals apunten a pujades inevitable­s dels tipus d’interès a l’eurozona aquest any. És el que es reflecteix en la cotització de l’euro o en l’aplanament de la corba de tipus del deute dels principals estats. Però els mercats, moltes vegades, també s’equivoquen. ●

El Banc Central Europeu es reuneix avui i tornarà a deixar els tipus d’interès en el 0%, on són des del 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain