La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El deute comú de la UE va ser un gran pas de solidarita­t”

- Olivier Dussopt Ministre de Comptes Públics de França EUSEBIO VAL

El ministre de Comptes Públics francès, Olivier Dussopt, visita avui i demà Madrid per abordar amb el Govern espanyol l’ambiciosa agenda d’aquest semestre, en què França presideix el Consell de la UE. Al seu despatx del complex de Bercy, al costat del Sena, Dussopt va expressar a La Vanguardia la seva visió optimista de l’economia francesa. El ministre va destacar “la cooperació extremadam­ent estreta”, sense igual, entre les duanes de França i Espanya, on els agents duen a terme múltiples intervenci­ons conjuntes contra els tràfics il·lícits.

França ha estat molt contundent, durant la pandèmia, ajudant les empreses. La política keynesiana ha funcionat?

A la nostra política l’hem anomenat “costi el que costi”. El president de la República va veure que la crisi del 2020 no es devia en res a l’economia en si mateixa sinó a una decisió de la societat de parar totes les activitats per frenar el virus. Així que vam optar per intervenir massivamen­t. L’Estat francès ha gastat 140.000 milions d’euros per finançar els ajuts d’urgència, amb un fons de solidarita­t que ha beneficiat gairebé dos milions d’empreses. Veiem aquestes despeses com a inversions. Així que s’han aixecat les restriccio­ns, l’economia s’ha recuperat amb molta rapidesa. Hem tingut la grata sorpresa de constatar un creixement del 7% el 2021. Això es tradueix en bons indicadors, com una disminució del dèficit més gran que la prevista. Seríem al voltant del 7% de dèficit el 2021. Això ens permetrà complir l’objectiu del 5% el 2022 i del 3% el 2027. Els indicadors econòmics també són bons. L’atur és inferior al nivell d’abans de la crisi. França sempre havia tingut un atur important. Poder rebaixar l’atur a la sortida de la crisi és una cosa que somiàvem i ho hem aconseguit.

No és inquietant el deute?

El deute francès estarà entorn del 113,5% (del PIB) el 2022. Havíem calculat que podia ser del 120%, però el creixement ens ha ajudat a reduir-lo. Continua sent alt, però sabem que si no haguéssim fet res, si no haguéssim ajudat les empreses, superaríem el 130%. Al final això demostra que de vegades és millor prevenir que curar.

Un objectiu de la presidènci­a francesa és revisar el pacte d’estabilita­t. Què pretenen?

Creiem que la suspensió de certes clàusules del tractat és útil fins a finals del 2022 però no es justifica més enllà. És necessari conèixer quines seran les noves regles. Volem facilitar els debats, amb neutralita­t. Pensem que el debat entre europeus a propòsit de la revisió dels criteris, per exemple respecte al deute del 60% del PIB, és legítim ja que la mitjana del deute és avui del 100% i hi ha grans diferèncie­s entre països, des del 20% a gairebé el 200%. Creiem que l’enfocament de la Comissió Europea és una base interessan­t. Va plantejar que hi podia haver nous criteris que garantissi­n l’estabilita­t monetària i una trajectòri­a cap a l’equilibri, però amb intel·ligència per garantir les inversions per a la transició ecològica i la digital, a més de donar flexibilit­at a la UE davant una nova crisi.

L’equació econòmica és difícil. Hi ha un creixement fort però la inflació és alta i poden pujar els tipus d’interès...

L’equació és difícil, però és lògic després de patir tots una recessió increïble el 2020 i una pertorbaci­ó d’activitat que mai ningú no havíem imaginat. Hi ha inflació, però s’explica per una sèrie de tensions, geopolítiq­ues, de l’energia, i pel rellançame­nt. S’explica també perquè França, la UE i els EUA han respost a la crisi no només amb una política de suport a les empreses sinó amb una política monetària basada en la creació de moneda. La nostra esperança és que aquest rebot inflacioni­sta sigui temporal i el segon semestre es torni a taxes més normals.

Per la pandèmia s’ha utilitzat el nou instrument del deute comú de la UE. França voldria institucio­nalitzar-lo?

La possibilit­at que es va donar la UE de contractar un deute, una cosa que abans no existia, és un pas molt fort d’integració i solidarita­t. Va ser a causa de la crisi i també per la implicació dels líders. El president francès va exercir un paper particular i n’estem molt orgullosos. Ha estat molt útil per als nostres dos països. Abans de plantejar la qüestió de perennitza­r el deute europeu cal qüestionar la capacitat de la UE per pagar-lo. Per això França, a més del pacte d’estabilita­t, té com a prioritat animar els debats sobre la definició dels recursos propis. Poden procedir de la fiscalitat internacio­nal i la mediambien­tal. El nostre objectiu és que la UE pugui decidir aquest any sobre la naturalesa dels seus recursos propis, que li han de permetre reemborsar aquell primer deute contret. El temps apressa perquè el primer pagament serà el 2028. Si no hi ha acord, seran els estats els que hauran de fer front al pagament.

L’atur ha baixat i hi ha moltes empreses que no troben personal, però paradoxalm­ent persisteix el discurs antiimmigr­ació en alguns partits.

No crec que sigui paradoxal. Els partits polítics francesos amb un discurs antiimmigr­ants no mostren en general gaire interès per

Auge de l’ocupació “Reduir l’atur en sortir de la crisi era una cosa que somiàvem i ho hem aconseguit”

Líder a Europa “L’atractiu de França per a les inversions estrangere­s serà durador”

Rigor i inversions “En el pacte d’estabilita­t cal revisar el criteri del deute del 60% del PIB”

Reforma pendent “França necessita un sistema de pensions més equilibrat i just”

l’economia ni pel creixement. Són partits de l’extrema dreta, l’única motivació de la qual és dividir i estigmatit­zar, i no el desenvolup­ament econòmic o l’interès de les empreses.

França rep una inversió estrangera rècord. Es consolidar­à o és un fenomen passatger?

Crec que és un fenomen amb vocació de durar. Per segon any consecutiu, França és el país europeu més atractiu per a la inversió estrangera. Les decisions que hem pres per ser competitiu­s són duradores. El més important és que el 2017 el president es va comprometr­e a abaixar l’impost de societats, que era del 33,33%, al 25%. Som al 2022 i és del 25%. També vam abaixar algunes cotitzacio­ns socials per augmentar l’atractiu del sistema econòmic francès.

Encara està pendent, per culpa de la pandèmia, la reforma de les pensions. Altres països han adoptat mesures dures, com Alemanya o Espanya. França arribarà tard a aquesta reforma?

La reforma de les pensions és un tema extremadam­ent complicat i sempre suscita crispació política i social. Malgrat tot, l’hem d’afrontar. Independen­tment de la crisi, el sistema de pensions francès no és equilibrat. Cal equilibrar-lo perquè sigui sòlid i duri. Una altra raó és que el sistema actual no és just perquè tenim 42 règims de pensió diferents. Tracta menys bé les persones que coneixen la precarieta­t i el canvi d’ocupació, els qui passen del sector públic al privat, les dones que paren de treballar per tenir fills. Necessitem reconstrui­r un sistema que sigui equilibrat i esborri aquestes injustície­s. ●

 ?? THOMAS SAMSON / AFP ?? El ministre francès de Comptes Públics, Olivier Dussopt, en una recent sessió de preguntes al Govern a l’Assemblea Nacional
THOMAS SAMSON / AFP El ministre francès de Comptes Públics, Olivier Dussopt, en una recent sessió de preguntes al Govern a l’Assemblea Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain