La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu de l’habitatge torna a pujar empès per la inversió privada

- MAITE TI E JEAN-PHIE

El preu de l’habitatge de segona mà a Espanya torna a créixer després de dos anys a la baixa per la pandèmia. El metre quadrat es va situar en el segon semestre del 2021 en 2.327 euros, cosa que significa un 3,37% més que en el mateix període de fa un any, indica l’últim informe sobre el mercat de l’habitatge del Grup Tecnocasa i la Universita­t Pompeu Fabra (UPF). El mercat immobiliar­i espanyol torna així a una fase de creixement, amb un alt volum de vendes i preus a l’alça, va assenyalar ahir Lázaro Cubero, director d’anàlisi del Grup Tecnocasa, durant la presentaci­ó de l’estudi.

Entre els factors que expliquen aquest increment tant de transaccio­ns com de preu, destaca la compra d’habitatge com a refugi inversor. El 23% de les compravend­es de segona mà realitzade­s el 2021 van tenir com a objecte la inversió i van ser efectuades per particular­s que busquen rendibilit­zar els seus estalvis. Es tracta d’una xifra quatre punts superior a la del 2020 (19%) i va en línia amb les dades registrade­s abans de la pandèmia.

El percentatg­e d’habitatge comprat per invertir ha anat augmentant al llarg de l’últim any, arribant a ser del 24% l’últim quart trimestre. De les grans capitals espanyoles, les ciutats de València (37,8%), Saragossa (31,3%) i Madrid (27,9%) són les que han comptat amb un percentatg­e d’inversors més gran el 2021. Les segueixen Barcelona (24,5%), Sevilla (23,4%) i Màlaga (23,1%), totes elles per sobre de la mitjana nacional.

José García-Montalvo, catedràtic d’Economia de la UPF i coordinado­r de l’informe, va destacar que les dades es refereixen a petits inversors, no a grans tenidors, que compren habitatge per llogar-lo després. “Hi ha incertesa sobre els mercats de valors i persones que abans volien invertir-hi poden haver-se decidit finalment pel mercat immobiliar­i ara que els preus de l’habitatge tornen a créixer”, va explicar García-Montalvo. Segons aquest expert, la nova llei d’Habitatge aprovatda pel Govern central dimarts tindrà un impacte molt limitat sobre els petits inversors.

El preu de l’habitatge de segona mà, en tot cas, continuarà pujant durant aquest any, va avançar García-Montalvo: “Tots els indicadors assenyalen que la pressió a l’alça seguirà”. ●

El mercat immobiliar­i es reforça com a actiu; els pisos continuara­n encarint-se el 2022

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain