La Vanguardia (Català-1ª edició)

Banco Santander guanya 8.124 milions i supera les xifres precovid

L’entitat destina el 40% del seu resultat a recomprar accions i a dividend

- JEAN-PHIE

Banco Santander va obtenir un benefici net de 8.124 milions d’euros el 2021, davant les pèrdues de 8.771 milions de fa un any, gràcies a la millora de l’economia, el bon comportame­nt d’Europa i Amèrica del Nord i unes dotacions menors. El benefici és un 25% superior al del 2019, abans de la pandèmia. El 2020, l’entitat es va anotar pèrdues comptables com a conseqüènc­ia d’un ajust derivat de l’actualitza­ció del fons de comerç i dels actius fiscals diferits.

L’economia espanyola i la dels principals països on opera el banc es va recuperar l’any passat del xoc que va representa­r la pandèmia, que es va reflectir en un creixement del 4% en els préstecs i del 6% en els dipòsits. “S’ha demostrat que la diversific­ació funciona”, va assenyalar la presidenta Ana Botín, a la roda de premsa telemàtica de presentaci­ó dels resultats retransmes­a des de Boadilla del Monte, Madrid.

Amb aquests resultats, el banc vol augmentar la retribució a l’accionista. Botín va precisar que “la retribució a l’accionista serà del 40%, la meitat en recompra d’accions i la meitat en efectiu”.

El banc va destacar que l’any passat les dotacions van caure un 37% i que va poder alliberar 750 milions que s’havien constituït per fer front a la pandèmia. El banc va assegurar que aquell moviment es va poder dur a terme “gràcies al creixement en les economies en les quals opera” i “la bona evolució de la cartera de crèdit”. Les provisions alliberade­s van ser als Estats Units i el Regne Unit.

Els ingressos van créixer un 7%, fins als 46.404 milions d’euros, després de sumar cinc milions de clients i una “millora d’activitat a totes les regions i tots els negocis”, va explicar el banc. El marge net es va elevar un 9%, fregant els 25.000 milions. Per comissions va ingressar un 8% més.

Sobre la situació econòmica futura, la presidenta del banc va indicar que sí que esperen una pujada de tipus als EUA i el Brasil, i “a la zona euro, a finals d’any o principis del vinent”. La presidenta va recordar que òbviament una pujada de tipus beneficiar­ia l’entitat.

Pel que fa a l’economia espanyola, la banquera va qualificar com a “molt important” el fet que la reforma laboral s’hagi pactat per consens: “Sempre hi ha coses que es poden millorar i és positiu haver assolit un acord”.

Durant la seva compareixe­nça va tractar també sobre els problemes de l’exclusió financera a Espanya després que el Govern central hagi demanat mesures per millorar la situació. La presidenta del banc va dir que “sí que volem donar preferènci­a a les persones grans i continuem treballant” per millorar. Segons la seva opinió, “hem de trobar un model que funcioni”. Sobre la situació concreta al Santander, la banquera va precisar que “el nostre model combina un tracte personalit­zat amb el que ens demanen els clients, que és operar amb el mòbil”. El conseller delegat del banc, José Antonio Álvarez, va descartar que es tanquin més oficines a Espanya.

A preguntes dels periodiste­s es va referir a les declaracio­ns de la vicepresid­enta de Treball, Yolanda Díaz, que dimarts al Congrés va criticar els sous dels grans directius de l’Ibex i els va qualificar d’“obscens”. Botín va reflexiona­r que “cal retribuir d’acord amb el que regeix al mercat”. Segons la seva opinió, s’està donant una “guerra pel talent enorme”, ja que “es pot treballar des d’Arizona, Conca o Santander”. També va voler recordar que a Espanya el sector bancari “està molt regulat” i que més de la meitat de la compensaci­ó variable que reben els directius “està lligada a resultats, diferida en accions”.

D’altra banda, Botín va confirmar que el grup té intenció de participar en el procés de venda de Banamex, la filial mexicana de Citi. ●

Botín avala la reforma laboral i valora que s’hagi aconseguit mitjançant un acord entre les parts

 ?? LLKSLZ/ LUJL/ r us ?? La presidenta del Santander, Ana Botín
LLKSLZ/ LUJL/ r us La presidenta del Santander, Ana Botín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain