La Vanguardia (Català-1ª edició)

“L’adversitat ha estat el millor regal que m’ha donat la vida”

- EMA SANCHÍS

Tinc 83 anys. Vaig néixer a Tennessee, la meva mare no em va estimar. Visc a Suïssa amb el meu marit. He tingut quatre fills, dos de propis i dos del meu primer marit, que em maltractav­a. El meu fill gran es va suïcidar el 2018. Soc una superviven­t nada, però he après que els problemes són oportunita­ts per créixer. Soc budista

On ha trobat la felicitat Tina Turner? Dins meu. Nodrint el meu jo interior he pogut crear i atreure tota la felicitat de què ara gaudeixo. I el meu desig més gran és ajudar d’altres a ser veritablem­ent feliços també.

Encara existeix Anna Mae Bullock?

L’Anna Mae i la Tina estan fusionades. L’Anna Mae estima la tranquil·litat i la privacitat, i la Tina estima tota mena d’expressió artística.

Creu en el destí?

Crec en la llei de causa i efecte. Tots tenim la capacitat de crear i canviar el nostre karma, només és qüestió d’aprofitar aquesta habilitat inherent. A través del meu desenvolup­ament espiritual i d’una dura feina, vaig superar innombrabl­es obstacles i vaig aconseguir els meus somnis.

Va intentar suïcidar-se. Volia morir?

Quan tenia vint-i-tants anys, patia tant que pensava que la mort era l’única sortida. Afortunada­ment vaig sobreviure i aviat vaig sentir que tenia un propòsit. Això em va permetre continuar fins que vaig trobar el budisme, que literalmen­t em va salvar la vida.

El seu primer marit la va maltractar terribleme­nt; com va aconseguir alliberar-se?

Poc després d’intentar suïcidar-me, diverses persones em van suggerir cantar Nam-myoho-renge-kyo i estudiar els principis budistes. Practicar el budisme em va ajudar a alliberar-me augmentant la meva força interior i veure la vida amb claredat. En cinc dècades he repetit aquell mantra milions de vegades.

La seva revelació més transforma­dora?

Adonar-me que jo, i tots, tenim una profunda font de resiliènci­a en nosaltres. Els canvis positius en la vida sempre comencen amb un canvi interior al nostre cor i actitud. Podem transforma­r qualsevol cosa per bé ampliant la nostra capacitat com a humans.

Què espera avui de la vida?

Gaudeixo l’aquí i l’ara, em centro en el moment present. Agraeixo cada dia de vida com un regal.

Què la va convertir en una llegenda viva?

Humilment, em sento honrada de rebre aquesta considerac­ió. Estic contenta que la meva feina i la història de la meva vida hagin tocat tanta gent. Vull continuar encoratjan­t tantes persones com pugui perquè apreciïn les seves vides. Si puc ajudar que una persona més sigui feliç, llavors ho he aconseguit tot.

Què ha entès de la vida?

Afrontant situacions difícils amb alegria, amb agraïment per ser vius i amb respecte envers els altres, podem mantenir la pau als nostres cors i ments.

Què és l’important?

Desenvolup­ar la saviesa, el coratge i la compassió. Aquestes són les caracterís­tiques principals de la buditat, aquella felicitat que no depèn de les circumstàn­cies.

I el perdó?

El perdó ens fa lliures. Però algunes persones tenen una idea equivocada del perdó. Perdonar les persones pel mal que han fet no és el mateix que excusar les seves accions. Ningú no es pot escapar dels efectes de les seves accions. Per tant, el perdó consisteix més a tallar les cadenes de negativita­t del que sigui que ens ha causat dolor. Espiritual­ment, el perdó és com una neteja que ens ajuda a eliminar l’energia negativa.

Què enyora dels escenaris?

Hi ha un moment i un lloc per a tot, i aquest és el meu meravellós moment de jubilació. No el canviaria per res.

Diu que en les seves actuacions hi havia amor.

Sempre ho donava tot. La meva intenció era crear un intercanvi d’energia, inspiració i amor amb cada persona, i divertir-me! Després, sovint la sensació era una barreja de color, llum, alegria i visions de les moltes cares somrients que venien a veure’m.

Va començar molt aviat a demanar coses a l’univers. Li ha respost?

Vaig descobrir que l’energia positiva que posem en l’univers torna a nosaltres. Pregunti’s què puc fer per millorar les coses per a mi i per als altres. Quan facis tot el possible per difondre la bondat i la compassió a tots els éssers vius, amb paciència i determinac­ió, la bondat tornarà a tu i la teva força creixerà.

El millor regal que li ha donat la vida?

L’adversitat. Els dons més grans de la saviesa sovint es troben dins dels principals problemes a què ens enfrontem. Amb la mirada adequada podem aprofitar cada adversitat que ens ofereix la vida per aprendre, créixer, i fer realitat els somnis. Aquesta és la bellesa i el valor de transforma­r el verí en medicina.

I té cap regal per a nosaltres?

Vaig trobar esperança on no n’hi havia i vaig continuar avançant malgrat les circumstàn­cies, amb el cap ben alt. He creat una vida feliç creient en mi mateixa, i he fet tot el possible per donar amor i inspirar altres persones, mostrar-los que hi ha més alegria als seus cors, que poden fer més i ser més quan també creuen en si mateixos. Hi ha un estat indestruct­ible d’alegria interior.

 ?? NATHAN BECK ??
NATHAN BECK

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain