La Vanguardia (Català-1ª edició)

“A la novel·la negra de vegades no fa falta ni mort ni investigac­ió”

Alexis Ravelo Novel·lista, publica ‘Los nombres prestados’, premi Café Gijón

-

Alexis Ravelo (Las Palmas, 1971) torna a la novel·la negra amb Los nombres prestados ( Siruela), premi Café Gijón. Una obra sobre la possibilit­at de redempció ambientada al món rural però amb el rerefons de la violència política terrorista dels setanta i vuitanta i de la guerra bruta amb què va respondre l’Estat.

D’on sorgeix Los nombres

prestados?

De reflexiona­r sobre com moltes vegades les emocions, més enllà de l’intel·lectual, ens mouen a fer coses. I la primera idea del llibre va aparèixer després d’una fira canina en la qual vaig conèixer uns nois que utilitzave­n gossos en teràpia per a nens amb problemes d’habilitats socials, trastorns de l’espectre autista. I aquesta primera idea es troba a la primera pàgina, la trobada d’en Roco i l’Abel, el gos i el noi, a la muntanya. Jo sabia que acabaria sent un thriller polític, un western, si es vol, però crec que es pot mantenir l’interès del lector sense donar-li un mort a la primera pàgina.

Un dels seus personatge­s diu que les novel·les negres són falses, impostades, simètrique­s.

És un homenatge a un autor que m’agrada molt, Friedrich Dürrenmatt. A La promesa un antic inspector de policia li diu a l’autor: les seves ficcions policials són totes simètrique­s, tot funciona com ha de funcionar, i al final hi ha un assassí, però la vida real no és així. Moltes vegades el policial més clàssic, la novel·la enigma, tendeix a aquestes simetries que la realitat no té. Com altres companys de generació, quan abordo la temàtica criminal tendeixo no a escriure novel·la policíaca sinó novel·la negra, en la qual de vegades no hi ha d’haver mort ni investigac­ió.

Què és per vostè, doncs, la novel·la negra?

La que tracta sobre la violència, especialme­nt la individual, i la utilitza per indagar en la realitat, incomodar-se i incomodar el lector respecte al món on viu. Tracta de la relació de l’ésser humà amb la violència, l’actitud que adopta davant d’això. I serveix per fer preguntes sobre coses molt essencials, la justícia, el bé, el mal, si existeixen o no, la relació entre finalitats i mitjans. Hi ha preguntes morals en una novel·la negra sempre. Això la diferència del gènere amb què està emparentat, la novel·la policíaca o de detectius. Sent meravellós Wilkie Collins, un surt de les seves novel·les igual que hi va entrar.

Per què se n’ha anat al món de la violència política terrorista dels anys setanta i vuitanta i de la guerra bruta de l’Estat?

Vaig voler prendre distància i veure com situacions que en aquell moment es van solucionar de determinad­a manera poden arribar a produir-se una altra vegada. Aquesta novel·la s’escriu en un moment en què la vida del país es va polaritzan­t novament. Alhora que descobríem que la transició no havia estat modèlica anava desapareix­ent el bipartidis­me, començaven tensions nacionalis­tes entre diverses comunitats i Madrid, un nacionalis­me contra l’altre, i tornàvem a deixar de veure un ésser humà en l’adversari polític, el més perillós del món, i això es va anar colant al llibre. I més enllà d’això m’interessa l’individu, preguntar-me com viu amb si mateix algú que ha estat un torturador. Si vostè i jo que semblem bones persones ens penedim d’un munt de coses que han estat ximpleries, imagini’s com s’ha de sentir aquesta persona quan s’acosta a la mort.

Quins paral·lelismes veu entre aquell moment i l’actual?

Em preocupa moltíssim com ha tornat a l’agenda pública el sentiment patriòtic i la seva relació amb l’aparició dels nous extremisme­s de dreta, perillosís­sims, i que estan exercint una tasca de sapa tremenda al si de les democràcie­s occidental­s. Compten amb diners, suport de gent molt poderosa, i grans habilitats per pervertir el discurs. Ara els discursos se simplifiqu­en de manera molt grollera, no s’escolta el contrari i no es debat per arribar a un punt d’acord, sinó per dissentir i punt. ●

El retorn de la història “Tornem a deixar de veure un ésser humà en l’adversari polític, el més perillós que hi ha”

 ?? SIRUELA ?? L’escriptor canari Alexis Ravelo, fotografia­t a Madrid
SIRUELA L’escriptor canari Alexis Ravelo, fotografia­t a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain