La Vanguardia (Català-1ª edició)

Baraca, però amb alt cost

- Jordi Juan Director

De José Luis Rodríguez Zapatero es deia que tenia baraca, una fórmula més elegant per dir que tenia una flor al cul. Baraca és una paraula àrab que significa “benedicció divina” i se li atribueix a gent que surt indemne de situacions molt complicade­s. Per molta baraca que tingués Zapatero, no és comparable a la de Pedro Sánchez. Si a algú encara li quedaven dubtes que la fortuna és al costat del president del Govern central només cal analitzar el que va passar ahir al Congrés, on la reforma laboral va ser finalment aprovada per un error telemàtic d’un diputat del PP.

Segurament el pacte més difícil i costós de la carrera política de Sánchez es va acabar decidint a favor seu en l’últim minut. I a la Carrera de San Jerónimo no hi ha el VAR per repetir la jugada o la votació. Escàndol, acusacions de “cacicada” i “tupinada” per part del PP, però la llei formalment està aprovada en espera que hi intervingu­i el Tribunal Constituci­onal. Aquest tema encara donarà molt de si.

A empentes i rodolons i en l’últim minut, l’Executiu supera una altra prova, però està clar que aquesta votació deixa seqüeles tant d’imatge general de la política com de confiança entre les forces que van donar suport a la investidur­a de Sánchez.

En el primer aspecte, la campanya que s’acosta de l’oposició contra el Govern de Sánchez per la manera com s’ha aprovat la reforma laboral promet ser antològica. La trinxera entre PSOE i PP encara serà més gran i en plena campanya electoral a Castella i Lleó, ens queden dies de pirotècnia verbal per parar un tren.

I pel que fa a la confiança del grup de la majoria, és evident que la relació entre el Govern central i Esquerra es deteriorar­à molt. La intervenci­ó de Yolanda Díaz posant en relleu l’actitud del PNB, encara que finalment els bascos van votar en contra, i menystenin­t ERC va ser significat­iva. El malestar dels comuns tindrà conseqüènc­ies al Parlament, on el matrimoni de conveniènc­ia dels dos partits d’esquerra catalans no ha durat ni dos mesos. La creació d’una comissió d’investigac­ió per analitzar els canvis a la cúpula dels

Mossos d’Esquadra pot ser la primera conseqüènc­ia del nou clima.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain