La Vanguardia (Català-1ª edició)

Erdogan ofereix a Kíev que Rússia i Ucraïna s’entenguin a Turquia

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Turquia està al costat d’Ucraïna, sense deixar d’estar-ho de Rússia, encara que només sigui per allò que és millor tenir l’enemic a prop. Recep Tayyip Erdogan es va reunir ahir a Kíev durant més de tres hores amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, “per rebaixar la tensió”.

El president turc va oferir Istanbul per acollir una cimera entre les dues repúblique­s exsoviètiq­ues. Sense entrar en detalls, en espera del seu homòleg rus, Vladímir Putin, amb qui espera reunir-se quan torni dels Jocs Olímpics d’hivern.

Cal recordar que Putin va tenir una inauguraci­ó sobresalta­da dels Jocs del 2008, també a Pequín, quan Geòrgia va aprofitar l’avinentesa per intentar recuperar per la força Ossètia del Sud.

L’oferta turca juga en contra de Minsk. La capital de Bielorússi­a, cada cop menys equidistan­t, ha acollit fins ara els temptejos de resolució de la crisi ucraïnesa. Infructuos­os per la negativa de Kíev a donar l’autonomia al Donbass i de Moscou a mantenirse al marge.

D’altra banda, Erdogan i Zelinski van firmar ahir un acord de lliure comerç. Els ucraïnesos exporten cereals i els seus oligarques importen iots. Per bé que la importació estrella hauran de ser els drons Bayraktar turcs.

La seva venda a l’exèrcit ucraïnès s’ha convertit en el principal temor dels milicians prorussos del Donbass, en vista del seu èxit a Nagorno-Karabakh.

Tot i això, Rússia podria reaccionar en altres escenaris en els quals té davant l’exèrcit turc o milícies sota la seva tutela. Com a Síria, on Ankara controla enclavamen­ts com Idlib, on s’amagava fins ahir, a poca distància de soldats turcs i de cascos blancs, el cap d’Estat Islàmic, Abu Ibrahim al-Haiximi alQuraixi .

En tot cas, Erdogan va reiterar ahir el seu suport “a la sobirania i la integritat territoria­l d’Ucraïna, Crimea inclosa”. La defensa dels tàrtars de Crimea és una constant de la política turca. Mentre que, a les escoles de turc d’Istanbul, les esposes ucraïneses formen gairebé la meitat de l’alumnat.

Des de Turquia, a més, s’ha animat l’OTAN a evitar que el mar Negre esdevingui “un llac rus”, però no pot tibar

El president turc ven drons a Ucraïna mentre importa gas de Rússia

la corda. Rússia està construint-li la seva primera central nuclear i el turisme rus és vital per a les seves platges.

Tot i que Erdogan ha qualificat d’“irracional” una hipotètica invasió russa considera necessari “el diàleg” que “resolgui qualsevol preocupaci­ó de seguretat raonable”, fins i tot aclarint que algunes de les demandes russes són “inacceptab­les”.

El paper mediador d’Ankara té la seva raó de ser. Mentre Alemanya s’enfronta a pressions fortíssime­s per endarrerir la posada en servei del gasoducte Nord Stream 2, Turquia va inaugurar fa dos anys el Turkstream. Dos camins diferents per a un mateix objectiu: que l’abundant gas rus arribi a Europa evitant Ucraïna.

Cautelosam­ent, Turquia ha multiplica­t les seves importacio­ns de gas liquat dels Estats Units. ●

 ?? UKRAINIAN PRESIDENTI­AL PRESS SER / REUTERS ?? Erdogan i Zelenski, ahir a Kíev
UKRAINIAN PRESIDENTI­AL PRESS SER / REUTERS Erdogan i Zelenski, ahir a Kíev

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain