La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moscou tanca les emissions de Deutsche Welle a Rússia

L’OTAN adverteix contra les maniobres a Bielorússi­a

-

Rússia va anunciar ahir el tancament de les emissions en rus de Deutsche Welle i va retirar l’acreditaci­ó del seu personal. La decisió va tenir lloc l’endemà que Berlín prohibís el servei de la russa RT (Russia Today) en alemany. Les autoritats russes van informar així mateix que obrien un procedimen­t per declarar l’emissora “agent estranger”, qualificac­ió de connotacio­ns negatives i arrels soviètique­s. Moscou va informar també que prohibirà l’entrada al país dels funcionari­s alemanys que van participar en la prohibició d’RT.

La guerra dels mitjans entre Rússia i Occident pel conflicte ucraïnès té per escenari Alemanya, paradoxalm­ent, un dels països amb una posició més cautelosa. Raons històrique­s i estratègiq­ues com l’abastament energètic (depèn del gas rus) han posat l’Executiu alemany en una difícil posició. Olaf Scholf, el canceller, reflecteix la tradiciona­l ambivalènc­ia alemanya cap al gran veí de l’Est. Els verds, que participen en la coalició de govern, es mostren molt més bel·ligerants.

Justament, dimecres el president dels EUA, Joe Biden, va ordenar el desplegame­nt de 3.000 soldats dels Estats Units a Europa de l’Est, la majoria a Polònia i Romania, a fi de donar més seguretat als aliats més propers. L’ordre, coherentme­nt, va ser rebutjada per les autoritats russes.

“Són passos destructiu­s, absolutame­nt injustific­ats, que reforcen la tensió militar i limiten l’espai per a les decisions polítiques”, va condemnar el viceminist­re d’Exteriors rus, Aleksandr Gruixko, a l’agència Interfax. Pel viceminist­re, l’enviament de tropes dels Estats Units únicament beneficiar­à les autoritats ucraïneses, ja que “podran continuar sabotejant sense cap cost els acords de Minsk”.

Uns 2.000 soldats viatjaran des dels Estats Units fins a Europa en els propers dies, mentre que uns altres 1.000 amb base a Alemanya es desplegara­n a Romania, va informar el portaveu del Pentàgon, John Kirby. “La situació actual exigeix que reforcem la posició dissuasiva i defensiva al flanc est de l’OTAN”, va subratllar. El Pentàgon va recordar que a part del desplegame­nt d’aquestes forces, els EUA tenen en “alerta alta” 8.500 soldats al seu territori, que estan a punt per ser mobilitzat­s en qualsevol moment.

Un dia abans, el president rus, Vladímir Putin, havia advertit, en el transcurs d’una trobada amb el seu homòleg hongarès, Viktor Orbán, que l’ingrés d’Ucraïna a l’OTAN pot portar a una guerra entre Rússia i l’Aliança Atlàntica pel control de la península de Crimea. “Imaginem que Ucraïna, com a país de l’OTAN, inicia aquella operació militar (pel control de Crimea). Què fem? Hem de combatre amb l’OTAN? Hi ha pensat algú? Sembla que no”, es va preguntar Putin en les primeres declaracio­ns públiques sobre la crisi a Ucraïna des del desembre.

Potser com a resposta a les acusacions que arribaven de Moscou, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, va informar que Rússia ha traslladat 30.000 combatents a Bielorússi­a per a unes maniobres militars pensades per a un moment gens innocent. El noruec va qualificar la mobilitzac­ió, que va acompanyad­a de la instal·lació d’armament modern, del major desplegame­nt de tropes des del final de la guerra freda. El desplegame­nt inclou forces especials d’operacions Speznaz, caces de combat SU35, míssils Iskander i sistemes de defensa antiaèria S-400. “Tot això combinat amb un exercici de simulació d’atacs nuclears” va indicar.

De la tensió entre els dos blocs no se n’escapa tampoc el Regne Unit. Els britànics van informar ahir que havien intercepta­t i escortat dos avions militars russos Tu-95 Bear F que s’havien apropat a àrees qualificad­es d’interès. La Royal Air Force (RAF) va assenyalar que es tracta del segon dia en què es produeixen aquesta mena d’incidents. ●

Rússia qualifica de “destructiu” el desplegame­nt de tropes dels EUA anunciat per Biden

 ?? BELTA / REUTERS ?? Una imatge de les maniobres que russos i bielorusso­s fan al costat de la frontera nord d’Ucraïna
BELTA / REUTERS Una imatge de les maniobres que russos i bielorusso­s fan al costat de la frontera nord d’Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain