La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president de Polònia proposa tancar el tribunal disciplina­ri

-

El president de Polònia, Andrzej Duda, va dir ahir que enviarà al Parlament un projecte de llei per abolir la cambra disciplinà­ria del Tribunal Suprem i posar fi a una amarga disputa amb la Unió Europea, que considera que aquest organisme vulnera la independèn­cia judicial.

“No ens cal aquesta disputa”, va dir Duda, i va recalcar que Polònia està passant per un moment difícil a escala nacional i internacio­nal. Duda va assegurar que la proposta vol “donar al Govern de Polònia una eina per posar fi a la disputa amb la Comissió Europea”, i desbloquej­ar així els fons de recuperaci­ó de la UE.

La proposta de Duda consisteix a tancar la controvert­ida sala, on la majoria dels jutges van ser nomenats amb el suport del Govern, i crear en lloc seu un nou organisme més petit d’onze membres encarregat d’investigar la profession­alitat dels jutges denominat Sala de Responsabi­litat Profession­al.

Duda està alineat políticame­nt amb el partit governant Dret i Justícia, però no està clar si el Govern està d’acord amb la proposta. La portaveu del partit, Anita Czerwinska, va dir que el projecte de llei es va rebre amb “respecte”, però va aclarir que el Govern treballa en la seva pròpia proposta.

El Tribunal Europeu de Justícia va dir l’any passat que la Sala Disciplinà­ria del Tribunal Suprem de Polònia violava les lleis de la UE, en va ordenar la suspensió i va multar Polònia amb un milió d’euros per cada dia que la sala continués en funcioname­nt.

La cambra ha suspès alguns jutges crítics amb el Govern, que va donar forma a la cambra, i fins ara s’ha negat a complir l’ordre del tribunal europeu o a pagar la multa. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain