La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rotterdam es desmunta per a Bezos

Els Països Baixos desarmaran un pont per deixar passar un iot del multimilio­nari

- BEATRIZ NAVARRO Efessel·les. Coffespons­al

Aquesta és una història de números, de metres i de milions al banc. De capricis de rics i de negocis, de ponts històrics i de iots gegantins. Els seus protagonis­tes: Jeff Bezos, el propietari d’Amazon, la ciutat de Rotterdam i el Hef, com els veïns es refereixen col·loquialmen­t a l’icònic pont llevadís d’acer construït el 1927, un monument que defineix l’skyline de la ciutat neerlandes­a.

Després d’una llarga restauraci­ó, l’Ajuntament va prometre als seus ciutadans el 2017 que no tocaria “mai més” el pont, però no comptaven amb la febre pels superiots que la pandèmia ha despertat entre els mega rics. L’any passat va sortir a l’espai en el seu propi coet però Bezos, titular de la tercera fortuna personal més gran del món segons Forbes, també té plans per gaudir de valent dels mars i sembla haver-se contagiat. L’any passat va encarregar una gegantina embarcació d’esbarjo a la drassana Oceanco, una companyia especialit­zada en vaixells de luxe de la veïna localitat d’Alblasserd­am que és propietat d’un inversor d’Oman.

El iot, conegut amb el nom d’Y721, costa 412 milions d’euros, fa 127 metres de llarg i té tres pals d’elevada altura. Quan es boti, un esdevenime­nt previst per a aquest estiu, serà el iot més gran del món, segons els càlculs de Boat Internatio­nal. Però per arribar fins al mar del Nord, el vaixell de Bezos haurà de travessar Rotterdam i les dimensions del caprici de Bezos no encaixen amb les que calculaven fa un segle els enginyers que van dissenyar el Koningshav­enbrug, com es coneix el pont. Però no hi ha esculls insalvable­s per a Bezos, amb una fortuna personal estimada en 175.000 milions de dòlars.

Amb l’esperit mercantil de què fan gala els neerlandes­os, l’Ajuntament de Rotterdam ha decidit accedir a la petició del constructo­r del vaixell i desmuntar per un dia el Hef per permetre despatxar la comanda. La vella dama està a punt de complir 100 anys però s’ha d’estar a l’altura de la reputació de la ciutat, venen a dir, encara que per això sigui necessari desmuntar l’arc central d’un dels seus monuments més estimats, de 46 metres d’altura. Només així els seus pals podran creuar-lo sense problemes. “Des del punt de vista econòmic i de mantenimen­t de l’ocupació, el municipi considera que aquest és un projecte molt important”, va dir Marcel Walravens, el funcionari encarregat de totes les qüestions relacionad­es amb el monument, a la televisió local, Rijnmond, que va informar de la primícia.

La construcci­ó original data del 1878. En un primer moment va ser un pont giratori però els accidents i l’augment del trànsit al port van aconsellar fer-lo llevadís. La ciutat va ser massivamen­t bombardeja­da pels nazis durant la segona guerra mundial i el maig del 1940 el pont va patir greus danys. El Hef va ser una de les primeres estructure­s locals que van ser restaurade­s, i això va augmentar el seu valor simbòlic per als veïns. Va ser l’afecció ciutadana el que el va salvar de la demolició als anys noranta, quan la construcci­ó d’un túnel li va fer perdre utilitat. El 2000 va ser declarat monument nacional.

“És l’única ruta cap al mar”, afirma l’ajuntament amb pragmatism­e. Amb altres ponts, n’hi ha prou amb prémer un botó perquè s’obrin però amb el Koningshav­enbrug no és possible ja que té una altura màxima, explica Walravens. “L’única alternativ­a és desmuntar la part superior”, va declarar a la televisió pública local, Rijnmond, que va donar la primícia. No es va considerar pràctic muntar els pals en un altre lloc, passada la ciutat de Rotterdam.

En sentir la notícia, Ton Wesselink, director de l’associació històrica Roterodamu­m, va pensar que es tractava d’una broma, ha explicat a la cadena pública NOS. En vista de la creixent mida dels vaixells, el que el preocupa és que aquesta sigui la primera però no l’última vegada que la ciutat fa una cosa així. “Es tracta d’un pal. Segur que no podia fer-se de cap altra manera? Què serà el següent? El que em preocupa és que estableixi un precedent. Perquè

“Què serà el següent? El que em preocupa és que estableixi un precedent”, diu el director d’una associació local

on és el límit?”. No hi ha data per a l’avarada del iot però alguns neerlandes­os s’estan organitzan­t per rebre el pas de l’Y721 com, segons el seu parer, mereix: amb una bona pluja d’ous podrits. “Rotterdam va ser construït de les ruïnes pels seus habitants i no ho desmuntare­m sense més ni més pel símbol fàl·lic d’un milionari megalòman, no sense lluitar”, proposa el grup de Facebook que organitza la protesta.

 ?? HENRYCIOL SL/ UT  R     NT  TNY ??
HENRYCIOL SL/ UT R NT TNY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain