La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ni geometria variable, ni majoria estable

- ANÀLISI ENRIC JULIANA

Votació d’infart. La llei més important de la legislatur­a va ser aprovada ahir gràcies a l’error telemàtic d’un diputat del Partit Popular, després que els dos representa­nts del foralisme navarrès es rebel·lessin contra el seu partit i votessin en contra de la reforma laboral. El Govern va estar a un pas de ser tombat. Félix Bolaños, l’arquitecte centrista de Pedro Sánchez, va estar a punt de fer un pa com unes hòsties. És la segona vegada que li passa. L’any any passat, Múrcia. Ara, Navarra. Hi haurà baralla amb els tribunals per aquest vot. Benidorm Fest.

S’ha esvaït la majoria de la investidur­a. No existeix un bloc històric de la Espanya plurinacio­nal capaç de dirigir l’Estat. No existeix, ni existirà. Aquesta idea és una entelèquia. No hi ha una majoria parlamentà­ria amb una visió estratègic­a a mitjà termini. Les estratègie­s de fons ara es decideixen a Washington, Pequín, Moscou i Brussel·les. Per aquest ordre.

Hi ha una amalgama d’interessos que s’aniran fent més contradict­oris a mesura que s’acostin les eleccions municipals i autonòmiqu­es del maig del 2023. Hi ha, això sí, una aritmètica que pot fer possible la continuïta­t de la legislatur­a.

Hi ha una molt variada conjunció parlamentà­ria que podria continuar sent majoria en el futur, si davant té la convergènc­ia Partit Popular-Vox, aliatge capaç d’incendiar Espanya, cosa que no encaixa amb els interessos de l’OTAN.

La topada d’Occident amb Rússia i la Xina serà el marc principal dels pròxims anys, amb alts i baixos de tensió. En aquest horitzó, la Unió Europea no es pot permetre incendis a la rereguarda. Portugal i Itàlia acaben de marcar un rumb.

Definit el quadre general, anem al gra. L’esquerra espanyola acaba d’aprovar per carambola una reforma laboral gradualist­a amb el concurs de la patronal i d’una part petita de la dreta, en un país on hi torna a haver brots de violència política amb l’assalt d’ajuntament­s (Llorca) que no secunden la turboramad­eria. Reformisme accidentat i brots de barbàrie s’entrecreue­n avui a Espanya. Aquest és el retrat.

Contra la reforma laboral s’han pronunciat els sindicats nacionalis­tes del nord, la dreta agrària del sud, la dreta mediàtica de Madrid i part de la petita empresa catalana, que ERC, angoixada per la gran desil·lusió de les bases independen­tistes, no ha volgut deixar només en mans de Junts. En comprovar el resultat de la votació, Gabriel Rufián, Aitor Esteban i Oskar Matute es van quedar ahir lívids. Glaçats. Confiats que hi havia xarxa, van estar a punt d’enfonsar el Govern.

Díaz ara té a les mans la legislatur­a: voldrà ser candidata?

Èxit pírric del PSOE centrista. Èxit macat de Yolanda Díaz, que consolida la línia laborista pagant un preu: deixa de ser la Princesa Disney de l’esquerra veritable. Ahir va sortir del Congrés sense vestit de fada. Així es forgen els líders.

La qüestió ara és si la senyora Díaz voldrà ser candidata. Unides Podem no té alternativ­a i, si se li enfonsa el pilar esquerre, el PSOE ja es pot anar preparant per auxiliar el Partit Popular en un govern de concertaci­ó nacional, cosa que seria del grat de l’OTAN.

Aprovada de miracle la reforma laboral, Díaz té el desenllaç de la legislatur­a a les mans. No és segur que aquesta dona del Ferrol vulgui continuar a la màquina de picar carn.

Mentrestan­t, puja i puja el preu dels carburants.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain